Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Házi káposztás rétes

A házi réteshez bátorság kell, na meg egy jó recept

2021. március 21. - Eddi konyhája

20210320_162953-01-01.jpeg

A bátorságon és jó recepten túl a házi rétestésztához négy dolog kell: megfelelő minőségű 00-ás liszt, étkező asztal, terítő és türelem. Ha ezek megvannak, bele lehet vágni a rétestészta gyártásba. 

A rétestésztát akkor lehet kinyújtani, ha teljesen simára kidolgoztuk a tésztát, ehhez pedig kell a szuper finomra őrölt liszt. Többféle rétestészta recept létezik, van, aki tesz bele tojást, valaki az ecetre esküszik. Én a 00-ás lisztre, amit más néven pizzalisztként lehet beszerezni bármelyik nagyobb élelmiszerboltban. Nekem eddig még mindig sikerült hártyavékonyságúra nyújtani, és sosem szakadt ki a tészta. Ezért jó szívvel osztom meg a receptem, nektek is sikerülni fog, ha követitek a leírásom. A hozzávalók két kisebb, kb 20*30 cm-es tepsire elegendő réteshez vannak megadva.

Először a káposztás tölteléket kell elkészíteni, egyrészt, mert több idő, másrészt nem árt, ha valamennyire kihűl, mielőtt a rétesbe töltjük.

Hozzávalók:

- 1 fej fehér káposzta (kb. 2 kg-os)

- 2 nagy fej vöröshagyma

- 2 ek kacsazsír (sertészsír vagy étolaj is megteszi)

- 1 tk cukor

- 350 ml víz

- 1-2 tk frissen őrölt bors (ízlés szerint)

- 1 tk őrölt kömény

- 1 tk őrölt babér (elhagyható)

- 2 ek cukor (ízlés szerint)

- 2-3 tk só (sótól és ízléstől függően)

Elkészítés:

Egy barátnőm mondja mindig, hogy kivan ezektől az "ízlés szerinti" mennyiségektől, de bizony ha ezt írom, akkor tényleg így is van. Van, aki borsosabban, és van, aki édesebben szereti a káposztás rétest, én borsosabban. És nincs két egyforma só sem, nálam is előfordul, hogy olyan sót kapok a boltban, aminek alig érzem az ízét. Az ételeket kóstolgatni kell főzés közben, jobb, ha ezzel mindenki megbarátkozik. :)

Szóval, első lépésként le kell gyalulni a káposztát. Szedjük le a külső, csúnyább leveleket, mossuk meg a káposztát, és vágjuk félbe, majd negyedbe, és távolítsuk el a vastag torzsát. Ha nincs gyalunk, akkor egy éles késsel, nagy vágódeszkán vágjuk fel vékonyan a cikkeket, én mindig így szoktam, és forgassuk át 2-3 teáskanál sóval. Hatalmas mennyiségnek fog tűnni, súlyra ez kb. 1600 g káposzta így, de felére fog majd összeesni főzés közben. 

20210320_132900-01.jpeg

Éppen ezért ha csak a fele tésztát akarjuk elkészíteni, a kész párolt káposzta felét le lehet fagyasztani, és bármikor felhasználhatjuk káposztás tésztához, vagy köretnek sültek mellé.

Ha megvagyunk a káposztával, vegyünk elő egy akkora fazekat, amelyben el fog férni a káposzta. A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, és szeleteljük fel, nem kell apróra vágni. A lábasba tegyük bele a zsírt, rá a hagymát és egy teáskanál cukrot. Ne sózzuk meg, mert a cél, hogy aranybarnára karamellizáljuk a hagymát. Ha ez megvan, mehet rá a besózott káposzta, a víz és a többi alapanyag. Fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára, ez kb fél óra. Ha kész, és maradt alatta víz, akkor vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára, azaz maradjon szaftos, de ne álljon alatta a víz.

Tegyük félre hűlni, és lássunk hozzá a tésztához.

Hozzávalók:

- 500 g 00-ás liszt

- 3 ek étolaj vagy zsír

- 2,5 dl langyos víz

- 2 tk só

+ nagy vászonterítő (pamutterítő)

+ pár evőkanál étolaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból teljesen sima tésztát kell gyúrni, hasonló mozdulatokkal, mintha dagasztanánk. Mivel ez több időt vesz igénybe, dagasztógéppel kezdhetjük, és kézzel fejezzük be. Ha lisztcsomók maradnak benne, akkor nyújtáskor ott elszakadhat a tészta. Attól lesz nyújtható egy rétestészta, ha alaposan ki van dolgozva, ehhez türelem és idő kell. Osszuk két részre a tésztát, formáljunk két cipót belőlük, és kenjük meg őket olajjal, hogy ne száradjanak ki. Pihentessük kb. 15. percet nyújtás előtt.

img_20210227_172202-01.jpeg

Ezután jön az izgi rész. Szükségünk lesz egy tiszta terítőre, mert ennek a segítségével fogjuk feltekerni a rétest. Hintsük meg liszttel, és tegyük a közepére az egyik pihentetett tésztát. Én mindig sodrófával kezdem kör alakúra nyújtani, legalább 25-30 cm átmérőjűre. Ezután kell elkezdeni kinyújtani. Én ezt a levegőben csinálom, a tésztát kissé dobálva, de ezt kezdőknek nem ajánlom. :)

Az a lényeg, hogy a tészta semmi élessel ne érintkezzen, se körömmel, se gyűrűvel. A kézfejünkkel kell nyújtani, óvatosan a tészta alá nyúlva, a közepétől a szélei felé kihúzgálva. A tészta akkor jó, ha mindenhol hártyavékonyságú, azaz átlátszik alatta a terítő.

img_20201213_150052-01.jpeg

Egy jól kidolgozott tészta nem szakad, de persze óvatosnak kell lenni. A széleit próbáljuk az ujjbegyeinkkel minél inkább kihúzogatni, ha már nem megy, akkor ennyi, véget ért a móka.

A vastag széleket csipkedjük le, ne maradjanak rajta, mert sülés után nem annyira jó ezekre a vastag tésztákra ráharapni. Régen ezeket levesbetétként belecsipkedték a levesbe, abban főzték meg, én be szoktam újra gyúrni, és általában két kisebb lepénykenyeret tudok sütni belőlük egy teflonserpenyőben.

Ha kihúztuk a tésztát, locsoljuk meg olajjal. Ehhez legjobb az, ha étolajat öntünk egy kis edénybe, pár evőkanállal, és erről a kanálról csepegtetjük az olajat. Ha ez megvan, a párolt káposzta feléből tegyük kis halmokat a tészta teljes felületére. 

20210320_152323-01.jpeg

Ha ez is megvan, a terítő egyik végétől kezdjük el feltekerni a tésztát, így egy nagy hengert kapunk. Fel is lehet vágni, de én óvatosan, egyben szoktam beletekergetni a kiolajozott tepsibe, mert így nem lesz káposztás a terítő, ugyanis ugyanezt meg kell csinálnunk a másik adag tésztával is.

Lesz tehát két, kis tepsi rétesünk. Kenjük meg a felületüket olajjal, és tegyük be őket a 200 fokra előmelegített sütő középső rácsára. Süssük kb. 30 percig, vagy amíg szép aranybarnák lesznek.

20210320_161847-01.jpeg

A friss rétes akkor jó, ha a teteje ropog. Ha már kihűlt, vagy állt egy napot, akkor megpuhul, de ez a káposztás rétes másnap is nagyon finom. Ha odavagytok ezért a kajáért, feltétlenül próbáljátok ki, legyetek bátrak!

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása