Aki olvasta már az eredeti (tényleg az eredeti) feketeerdő torta receptjét, megelégszik az egyszerűbb verzióval is, amit persze egy német kikérne magának, de nekünk azért pont jó lesz. :) A tétet persze megemeljük, és nem a neten fellelhető pudingos verziót csapatjuk, hanem egy csokoládésabb verziót, elvégre ha már német cseresznyepálinkánk nincs is, azért frankó étcsokink még lehet, ami szintén alapja ennek a remek tortának.
Bevallom, nem találtam olyan receptet most sem, ami az én elvárásaimnak megfelelt volna. A világból ki lehetne kergetni a mű tejszínhabokkal, nem is értem, miért jó ez egyeseknek, hiszen olyan borzasztó ízük van! Inkább megveszem a laktózmentes tejszínt, ha már laktózérzékeny vagyok, csak hogy finom legyen a végeredmény, elvégre egy tortát nem csak nézegetünk, hanem jobb esetben meg is eszünk.
A többi recept meg ugye a pudingport keveri el a meggybefőtt levével, amivel nincs semmi baj, de ha kétféle krémet nem is teszünk a tortába, ahogy azt kellene az eredeti recept alapján, legalább a csokirkémet ne hagyjuk ki, ami az egyik fő ízét adja ennek a tortának. Szóval ki kellett találnom egy saját verziót, íme! :)
Hozzávalók a piskótához (18 cm-es):
- 4 tojás
- 80 g cukor
- 88 g liszt
- 12 g cukrozatlan kakaópor
- 1 cs só
Hozzávalók a krémhez:
- 100 g jó minőségű étcsokoládé (50-70%-os kakaótartalmú)
- 200 ml habtejszín
- 3 ek meggylekvár
- 2 ek rum
- 1 tk fahéj
Hozzávalók a díszítéshez:
- csokoládéforgács (kb. 10-15 g csokoládéból)
- kb. 40 g csokoládé a csokidíszekhez (elhagyható)
- 400 ml habtejszín
- 2 ek porcukor
- habfixáló
Elkészítés:
A tortaformát vajazzuk ki, és liszezzük be, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kakaóport keverjük össze a liszttel, majd szitáljuk át. Ez azért fontos, mert így lesz könnyű a piskóta. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját verjük habosra a cukorral, majd csomómentesre keverjük el a kakaós liszttel. A fehérjékből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan, több részletben forgassuk bele a kakaós masszába.
Öntsük bele a tortaformába, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Sütőtől függ a sütési idő, nekem 30 perc alatt készre sült. Azt javaslom, 25 perc után tűpróbával ellenőrizzük a tésztát, és csak akkor süssük tovább, ha nyers a közepe. Ha már nem tapad rá a tészta a fogpiszkálóra, akkor kész! Fontos, hogy az első 10 percben egyáltalán ne nyitogassuk a sütőt, mert összeeshet a piskóta.
A teteje megemelkedik sütés közben, ezért miután megsült, vegyük le a tortaforma oldalát, és a tetejére fordítva hagyjuk kihűlni.
Eközben készítsük el a torta többi hozzávalóját. Én fagyasztott meggyet használtam, amit természetesen kiolvasztottam és jól lecsöpögtettem. Ne felejtsük el már ekkor külön rakni azokat a meggyszemeket, amiket a torta tetejére fogunk tenni díszítésként.
A csokit törjük apró darabokra, és öntsük rá a felforralt tejszínt. Ha a csoki már teljesen felolvadt benne, és nem meleg, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön. Ha ez megvan, habverővel keverjük habosra, de vigyázzunk, hogy ne verjük túl!
A lekvárt melegítsük meg, keverjük el benne a rumot és a fahéjat. Töltsük habzsákba a csokikrémet, és vágjuk fel a már kihűlt piskótát 3 egyenlő részre.
A lekvár egy harmadával kenjük meg a legalsó piskótát, és az alábbi képen látható módon rakjuk körbe a meggyet, és nyomjunk csokikrémet közéjük a habzsákból.
Tegyük rá a második piskótalapot, kenjük meg lekvárral ezt is, és ugyanúgy tegyük körbe a meggyeket, csak "fordítva", mint az első lap esetében, azaz itt ne a meggy legyen középen, hanem csokirém. Ennek csak szeletelésnél lesz jelentősége, mert így szebb lesz a tortaszelet.
Az utolsó tortalapot tegyük a tetejére, kenjük meg a maradék lekvárral. A tejszínhabot a porcukorral és fixálóval verjük kemény habbá, majd töltsük habzsákba. Fixálóból többfélét lehet kapni, mindig a csomagláson lévő leírás szerint járjatok el! A torta tetejét és oldalát is vonjuk be bőven a tejszínhabbal, a végén hagyjunk habot arra is, hogy a torta tetejére habrózsákat tudjunk nyomni. Az oldalát én recés tortakártyával húztam át, de tetszés szerint díszíthetitek. Ezután be kell tenni a hűtőbe pár órára, akár egy egész éjszakára, hogy összeérjen a torta, a díszítést csak tálalás előtt tegyük rá! Én a csokiforgács egy részét ösztönösen rászórtam, de hagytam a tálalás előtti díszítéshez is. :)
Csokidíszt nem muszáj csinálni, de ha szeretnénk, akkor olvasztott csokit tegyünk zacskóba, és szilikonos sütőpapírra nyomjunk tetszőleges formákat, majd hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
A csokoládéforgács kötelező díszítőelem egy feketeerdő tortán! Ehhez szükség van egy tábla csokira, és egy széles pengéjű, éles késre.
Az egész tábla csoki természetesen nem fog kelleni, de csak egész tábla csokiból lehet szép csokiforgácsot készíteni.
Bonyolultnak tűnik, de láthatjátok, nem az. Csak egy piskótát kell sütni, a többit egy habverő és egy mikró megoldja. :) Próbáljátok ki!
Sütésre fel!