Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Feketeerdő torta

Az eredetitől eltérő változat, de nagyon csokis, nagyon meggyes, nagyon finom ez is

2019. június 30. - Eddi konyhája

20190623_115816-01.jpeg

Aki olvasta már az eredeti (tényleg az eredeti) feketeerdő torta receptjét, megelégszik az egyszerűbb verzióval is, amit persze egy német kikérne magának, de nekünk azért pont jó lesz. :) A tétet persze megemeljük, és nem a neten fellelhető pudingos verziót csapatjuk, hanem egy csokoládésabb verziót, elvégre ha már német cseresznyepálinkánk nincs is, azért frankó étcsokink még lehet, ami szintén alapja ennek a remek tortának.

Bevallom, nem találtam olyan receptet most sem, ami az én elvárásaimnak megfelelt volna. A világból ki lehetne kergetni a mű tejszínhabokkal, nem is értem, miért jó ez egyeseknek, hiszen olyan borzasztó ízük van! Inkább megveszem a laktózmentes tejszínt, ha már laktózérzékeny vagyok, csak hogy finom legyen a végeredmény, elvégre egy tortát nem csak nézegetünk, hanem jobb esetben meg is eszünk.

A többi recept meg ugye a pudingport keveri el a meggybefőtt levével, amivel nincs semmi baj, de ha kétféle krémet nem is teszünk a tortába, ahogy azt kellene az eredeti recept alapján, legalább a csokirkémet ne hagyjuk ki, ami az egyik fő ízét adja ennek a tortának. Szóval ki kellett találnom egy saját verziót, íme! :)

Hozzávalók a piskótához (18 cm-es):

- 4 tojás

- 80 g cukor

- 88 g liszt

- 12 g cukrozatlan kakaópor

- 1 cs só

Hozzávalók a krémhez:

- 100 g jó minőségű étcsokoládé (50-70%-os kakaótartalmú)

- 200 ml habtejszín

- 3 ek meggylekvár

- 2 ek rum

- 1 tk fahéj

Hozzávalók a díszítéshez:

- csokoládéforgács (kb. 10-15 g csokoládéból)

- kb. 40 g csokoládé a csokidíszekhez (elhagyható)

- 400 ml habtejszín

- 2 ek porcukor

- habfixáló

Elkészítés:

A tortaformát vajazzuk ki, és liszezzük be, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kakaóport keverjük össze a liszttel, majd szitáljuk át. Ez azért fontos, mert így lesz könnyű a piskóta. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját verjük habosra a cukorral, majd csomómentesre keverjük el a kakaós liszttel. A fehérjékből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan, több részletben forgassuk bele a kakaós masszába.

Öntsük bele a tortaformába, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Sütőtől függ a sütési idő, nekem 30 perc alatt készre sült. Azt javaslom, 25 perc után tűpróbával ellenőrizzük a tésztát, és csak akkor süssük tovább, ha nyers a közepe. Ha már nem tapad rá a tészta a fogpiszkálóra, akkor kész! Fontos, hogy az első  10 percben egyáltalán ne nyitogassuk a sütőt, mert összeeshet a piskóta.

A teteje megemelkedik sütés közben, ezért miután megsült, vegyük le a tortaforma oldalát, és a tetejére fordítva hagyjuk kihűlni.

Eközben készítsük el a torta többi hozzávalóját. Én fagyasztott meggyet használtam, amit természetesen kiolvasztottam és jól lecsöpögtettem. Ne felejtsük el már ekkor külön rakni azokat a meggyszemeket, amiket a torta tetejére fogunk tenni díszítésként.

A csokit törjük apró darabokra, és öntsük rá a felforralt tejszínt. Ha a csoki már teljesen felolvadt benne, és nem meleg, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön. Ha ez megvan, habverővel keverjük habosra, de vigyázzunk, hogy ne verjük túl!

A lekvárt melegítsük meg, keverjük el benne a rumot és a fahéjat. Töltsük habzsákba a csokikrémet, és vágjuk fel a már kihűlt piskótát 3 egyenlő részre.

20190622_144628-01.jpeg

A lekvár egy harmadával kenjük meg a legalsó piskótát, és az alábbi képen látható módon rakjuk körbe a meggyet, és nyomjunk csokikrémet közéjük a habzsákból.

20190622_153817.jpg

Tegyük rá a második piskótalapot, kenjük meg lekvárral ezt is, és ugyanúgy tegyük körbe a meggyeket, csak "fordítva", mint az első lap esetében, azaz itt ne a meggy legyen középen, hanem csokirém. Ennek csak szeletelésnél lesz jelentősége, mert így szebb lesz a tortaszelet.

20190622_154303.jpg

Az utolsó tortalapot tegyük a tetejére, kenjük meg a maradék lekvárral. A tejszínhabot a porcukorral és fixálóval verjük kemény habbá, majd töltsük habzsákba. Fixálóból többfélét lehet kapni, mindig a csomagláson lévő leírás szerint járjatok el! A torta tetejét és oldalát is vonjuk be bőven a tejszínhabbal, a végén hagyjunk habot arra is, hogy a torta tetejére habrózsákat tudjunk nyomni. Az oldalát én recés tortakártyával húztam át, de tetszés szerint díszíthetitek. Ezután be kell tenni a hűtőbe pár órára, akár egy egész éjszakára, hogy összeérjen a torta, a díszítést csak tálalás előtt tegyük rá! Én a csokiforgács egy részét ösztönösen rászórtam, de hagytam a tálalás előtti díszítéshez is. :)

20190622_155656.jpg

Csokidíszt nem muszáj csinálni, de ha szeretnénk, akkor olvasztott csokit tegyünk zacskóba, és szilikonos sütőpapírra nyomjunk tetszőleges formákat, majd hűtőben hagyjuk megszilárdulni.

20190622_143408.jpg

A csokoládéforgács kötelező díszítőelem egy feketeerdő tortán! Ehhez szükség van egy tábla csokira, és egy széles pengéjű, éles késre.

20190622_141729.jpg

Az egész tábla csoki természetesen nem fog kelleni, de csak egész tábla csokiból lehet szép csokiforgácsot készíteni.

20190623_115909.jpg

Bonyolultnak tűnik, de láthatjátok, nem az. Csak egy piskótát kell sütni, a többit egy habverő és egy mikró megoldja. :) Próbáljátok ki!

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása