A Calzone gyakorlatilag nem más, mint egy töltött pizza. Nápoly környékén olajban sütik ki, máshol ugyanúgy kemencében, mint a pizzát. Nálam pedig ugyanabban a gagyi gázsütőben, amiben minden mást.:)
A receptben nincs semmi különös, a pizzatésztát kell csak összeállítani, és beletölteni azt, amit a pizza tetejére tennénk. Az íze mégis más lesz, ugyanis a tészta belsejében megtörténik az, ami a pizza tetején soha: összeérnek az ízek a lezárt tészta belsejében. Minél többféle sajtot teszünk bele, annál kiválóbb lesz a végeredmény. Ízlés dolga, mit teszünk bele, én továbbra is a házi paradicsomszósz és a különféle sajtok mellett teszem le a voksom, ezekkel a legfinomabb. :)
Hozzávalók (2 nagy adagra):
- 250 g kenyérliszt
- 1,5 ek olívaolaj (ha nincs, a sima étolaj is megfelelő)
- fél csomag szárított élesztő
- 1 tk cukor
- kb. 1 tk só (ízlés szerint)
- 150 ml langyos víz
Feltétnek én házi paradicsomszószt és többféle sajtot (trappistát, parmezánt és kevés gorgonzolát) használtam.
Elkészítés:
Először az élesztőt futtassuk fel a cukros meleg vízben. Ha felfutott, a kimért hozzávalókhoz öntsük hozzá. Kanállal keverjük addig, amíg nagyjából összeáll, majd kezdjük el dagasztani. Ennek a technikáját itt olvashatjátok.
Kb. fél óra alatt a duplájára kel a tészta.
Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra. Lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát, és óvatosan nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Osszuk két részre, és nyújtsuk őket kissé ovális kör alakra. Az egyik oldalukat kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal és szórjuk meg a sajtokkal. Hajtsuk a tésztákra másik felüket, és jól nyomkodjuk le a szélüket, hogy ne folyjon ki a töltelék. Irány a sütő, legalább 20 perc kell nekik, hogy szép aranybarnák legyenek.
Lehetetlen elrontani ezt az ételt, és annyira finom, amilyen egyszerű! Bármikor remek ebéd vagy vacsora lehet, és kicsit más, mint egy sima pizza. Próbáljátok ki, variáljátok a tölteléket vagy tegyetek a tetejére is paradicsomszószt. Így is, úgy is isteni lesz.
Sütésre fel! :)