Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Calzone, az olasz töltött pizza

Olaszországban szinte minden étteremben lehet calzone-t, azaz töltött pizzát enni, ami egy remek változata a pizzának, és ráadásul nagyon könnyen elkészíthető.

2016. október 10. - Eddi konyhája

 20160715_185822_2_2_1.jpg

A Calzone gyakorlatilag nem más, mint egy töltött pizza. Nápoly környékén olajban sütik ki, máshol ugyanúgy kemencében, mint a pizzát. Nálam pedig ugyanabban a gagyi gázsütőben, amiben minden mást.:)

A receptben nincs semmi különös, a pizzatésztát kell csak összeállítani, és beletölteni azt, amit a pizza tetejére tennénk. Az íze mégis más lesz, ugyanis a tészta belsejében megtörténik az, ami a pizza tetején soha: összeérnek az ízek a lezárt tészta belsejében. Minél többféle sajtot teszünk bele, annál kiválóbb lesz a végeredmény. Ízlés dolga, mit teszünk bele, én továbbra is a házi paradicsomszósz és a különféle sajtok mellett teszem le a voksom, ezekkel a legfinomabb. :)

Hozzávalók (2 nagy adagra):

- 250 g kenyérliszt

- 1,5 ek olívaolaj (ha nincs, a sima étolaj is megfelelő)

- fél csomag szárított élesztő

- 1 tk cukor

- kb. 1 tk só (ízlés szerint)

- 150 ml langyos víz

Feltétnek én házi paradicsomszószt és többféle sajtot (trappistát, parmezánt és kevés gorgonzolát) használtam.

Elkészítés:

Először az élesztőt futtassuk fel a cukros meleg vízben. Ha felfutott, a kimért hozzávalókhoz öntsük hozzá. Kanállal keverjük addig, amíg nagyjából összeáll, majd kezdjük el dagasztani. Ennek a technikáját itt olvashatjátok.

Kb. fél óra alatt a duplájára kel a tészta.

img1475336970981_2.jpg

Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra. Lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát, és óvatosan nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Osszuk két részre, és nyújtsuk őket kissé ovális kör alakra. Az egyik oldalukat kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal és szórjuk meg a sajtokkal. Hajtsuk a tésztákra másik felüket, és jól nyomkodjuk le a szélüket, hogy ne folyjon ki a töltelék. Irány a sütő, legalább 20 perc kell nekik, hogy szép aranybarnák legyenek.

img1476004630603_1.jpg

Lehetetlen elrontani ezt az ételt, és annyira finom, amilyen egyszerű! Bármikor remek ebéd vagy vacsora lehet, és kicsit más, mint egy sima pizza. Próbáljátok ki, variáljátok a tölteléket vagy tegyetek a tetejére is paradicsomszószt. Így is, úgy is isteni lesz.

Sütésre fel! :)

 

süti beállítások módosítása