Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Újévi szerencsemalacok

2021. december 30. - Eddi konyhája

20211230_171154-01.jpeg

Ezek a cuki kis disznók talán szerencsét hoznak nekünk az új évre, vagy legalábbis nagyin finomak. 

Az alaptészta nagyon hasonlít egy klasszikus pogácsához, azzal a különbséggel, hogy nem tettem bele tejfölt, viszont adtam hozzá reszelt sajtot, és a liszt egy részét teljes kiőrlésű tönkölylisztre cseréltem. Ezt a tésztát hidegen kell keleszteni, a hűtőben, így a Szilveszter előtti este összeállítható, és mehet éjszakára a hűtőbe pihenni, másnap csak meg kell formázni és sütni, de akár a sütés napján is el lehet készíteni.

Hozzávalók (kis adag):

- 180 g simaliszt

- 70 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (ez is lehet simaliszt)

- 125 g margarin

- 100 g reszelt trappista sajt

- 1 tojássárgája

- 1 dl tej

- fél cs. szárított élesztő

- 1-2 tk só (ízlés szerint)

- 1 tojásfehérje a kenéshez

- pár szem lenmag a díszítéshez

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros, langyos tejben futtassuk fel, és mérjük ki a többi alapanyagot. A pogácsánál mindig hideg vajjal kell dolgozni. Kockázzuk fel, és a kezünkkel morzsoljuk el a lisztben. Ha a vajat teljesen elmorzsoltuk, adjuk hozzá a többi alapanyagot is, beleértve a felfutott élesztőt is, és dagasszunk sima tésztát belőle. 

Tegyük be a tésztát a hűtőbe, letakarva egy egész éjszakára, de legalább 2 órára, hogy pihenjen, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Tetszés szerinti átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki, ezek lesznek a malac fejek, majd kisebb formával az orrukat. A fülük szintén a kis körökből lesz úgy, hogy azokat negyedekbe vágjuk. Az elkevert tojásfehérjével ragasszuk az alkatrészeket a fejhez, és a végén az egészet kenjük át. Ezután fogpiszkálóval csináljunk orrlukakat, lenmagból pedig szemeket.

20211230_161913-01.jpeg

Tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, és készen is van.

20211230_171039-01.jpeg

Szilveszterkor nagyon jópofa harapnivaló, próbáljátok ki!

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása