Elég unalmas, ha csak bejglit, mézes kalácsot, krémes sütiket és kekszeket sütünk Karácsonyra. Süssünk kalácsot is, ami nagyon jól fog esni reggelire, vagy uzsonnára kakaó vagy tea mellé. Ez a foszlós kalács nagyon könnyen dagasztható, és ha karácsonyfát formázunk belőle, gyönyörűen mutat majd ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 tojássárgája
- 3 dl langyos tej + 1 tk cukor
- 1 zacskó porélesztő (7 g)
- 3,5 ek cukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy egy zacskó vaníliás cukor)
- egy kisebb citrom reszelt héja
- egy csipet só
- 1 tojás a kenéshez
- kandírozott vagy aszalt gyümölcsök a díszítéshez
Elkészítés:
A cukros, langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, és mérjük ki a többi hozzávalót.
Dagasszuk simára a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától. Hagyjuk legalább fél órát kelni, de szerencsésebb, ha 1 órát pihen a tészta. Ezalatt a duplájára kel.
Nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, és vágjunk ki egy karácsonyfa formát (a maradék tésztát tegyünk félre). Sütőpapírral béleljünk ki egy sütőlemezt, és óvatosan tegyük rá a kalácsot. Két oldalt vagdossuk be a képen látható módon.
Majd csavarjunk meg minden bevágott részt. Nagyon fontos, hogy formázás után rögtön kenjük meg egy felvert tojással a kalács felszínét, és legalább fél órán át hagyjuk másodszor is megkelni. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Miután újra megkelt a kalács, kenjük meg újra tojással. Ennek a kétszeri kenésnek köszönhetően lesz a kalácsnak szép, fényes a héja. Szórjuk meg kandírozott gyümölccsel, ezek lesznek a díszek a karácsonyfán. (A maradék tésztát osszuk 3 részre, fonjuk be, és ugyanígy kenjük meg tojással, és a karácsonyfával együtt süssük meg.)
Mehet a sütőbe kb. 40 percre. Nagyon fontos, hogy ne tévesszen meg senkit, ha hamar kezd barnulni a teteje, a belsejének kell az idő, hogy át tudjon sülni. A jó öreg tűpróba segítségével ellenőrizhetjük, hogy nyers-e még a közepe.
Sok házi péksüteménnyel előfordul, hogy csak aznap finom, amikor megsütjük, de ez a kalács 2-3 napig is puha és finom marad, ha zacskóba tesszük. Akár ajándékba is adhatjuk, biztosan mindenki szívesen elfogadna egy ilyen szépséget. ;)
Sütésre fel!