Jobb esetben mindenkinek van egy tutibiztos, családi mézeskalács receptje, de ha mégsem, akkor próbáljátok ki az enyémet, ha biztosra akartok menni :)
Kivételesen most két receptet is írok, mindkettő nagyon finom! Az első verzióba elég sok méz kell, de előnye, hogy így cukor nem is kerül bele, és mivel csak tojássárgáját adunk a tésztához, fel lehet használni a fehérjét a cukormázhoz. A második verzió "spórolósabb", nagyon kevés méz szükséges hozzá, emiatt viszont cukrozni is kell, ugyanakkor mivel egész tojás kell bele, ha maradt korábbi sütésből fehérje, itt felhasználhatjuk a díszítéshez. Bármelyiket is választjátok, nagyon-nagyon finom és puha mézeskalács lesz belőle. :)
I. VERZIÓ (MÉZESEBB)
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 tojássárgája
- 300 g méz
- 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
- 150 g vaj
- 2 tk fahéj
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szegfűszeg (mozsárban szoktam porrá őrölni)
- csipet só
- cukormáz (leírása lentebb)
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a fűszerekkel, sóval, sütőporral, majd morzsoljuk hozzá a vajat. A tojássárgájával és mézzel gyúrjunk tésztát, majd folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, de akár egy egész éjszakát is pihenhet.
Pihentetés után alaposan lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra (kb 3 mm), mert sülés közben kissé meg fognak emelkedni. Tetszőleges kiszúrókkal szaggassunk formákat, és tegyük őket sütőpapíros tepsire.
Előmelegített sütőben kb. 10-15 percig (sütőtől függően) süssük 180 fokon. Ha kihűltek, díszítsük cukormázzal (ennek receptjét a bejegyzés végén olvashatjátok), vagy cukorgyöngyökkel.
II. VERZIÓ (KEVESEBB MÉZZEL)
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 2 egész tojás (az egyik fehérje kihagyható, és félretehető a cukormázhoz, de akkor 1-2 ek tej kell a tésztába pluszba)
- 2 ek méz
- 150 g porcukor
- 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
- 40 g vaj
- 3 tk fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg (mozsárban szoktam porrá őrölni)
- 1 tk őrölt gyömbér
- csipet só
- cukormáz (leírása lentebb)
Elkészítés:
Ugyanazt kell tennünk, mint az első verziónál.
Cukormáz:
- 1 tojásfehérje
- 80-100 g porcukor (függ a tojásfehérje mennyiségétől, azaz hogy mekkora volt tojás)
- pár csepp citromlé
- 1 apró csipet só
A porcukrot mindenek előtt szitáljuk át, ne maradjanak benne apró göbök. Verjünk fényes habot a tojásfehérjéből és cukorból úgy, hogy először csak a fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval, majd apránként adagoljuk hozzá a porcukrot. A végén színezhetjük különböző színű ételfestékekkel is, és kedvünkre díszíthetjük a fincsi mézeskalácsokat. Külön is választhatjuk két edénybe a kapott mázat, és az egyik felét pár csepp vagy teáskanál vízzel óvatosan hígíthatjuk, ha folyósabb, úgynevezett kitöltő mázat szeretnénk. Ez nagyobb felületek kitöltésére jó. A sűrűbb máz alkalmas mézeskalács házikó összeragasztásához, írókának, illetve úgynevezett kontúrozásra.
Tökéletes receptek, mert még ha bénák is vagyunk is a díszítéshez, legalább az ízük frankó lesz. ;)
Sütésre fel!