Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Mézeskalács

Minden adventi időszak elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács, csak egy jó recept kell hozzá! Vagy inkább kettő. ;)

2016. december 15. - Eddi konyhája

 img_20201220_102639-01.jpeg

Jobb esetben mindenkinek van egy tutibiztos, családi mézeskalács receptje, de ha mégsem, akkor próbáljátok ki az enyémet, ha biztosra akartok menni :)

Kivételesen most két receptet is írok, mindkettő nagyon finom! Az első verzióba elég sok méz kell, de előnye, hogy így cukor nem is kerül bele, és mivel csak tojássárgáját adunk a tésztához, fel lehet használni a fehérjét a cukormázhoz. A második verzió "spórolósabb", nagyon kevés méz szükséges hozzá, emiatt viszont cukrozni is kell, ugyanakkor mivel egész tojás kell bele, ha maradt korábbi sütésből fehérje, itt felhasználhatjuk a díszítéshez. Bármelyiket is választjátok, nagyon-nagyon finom és puha mézeskalács lesz belőle. :)

 

I. VERZIÓ (MÉZESEBB)

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 3 tojássárgája

- 300 g méz

- 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna

- 150 g vaj

- 2 tk fahéj

- 2 tk őrölt gyömbér

- 1 tk őrölt szegfűszeg (mozsárban szoktam porrá őrölni)

- csipet só

- cukormáz (leírása lentebb)

Elkészítés:

A lisztet keverjük el a fűszerekkel, sóval, sütőporral, majd morzsoljuk hozzá a vajat. A tojássárgájával és mézzel gyúrjunk tésztát, majd folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, de akár egy egész éjszakát is pihenhet.

Pihentetés után alaposan lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra (kb 3 mm), mert sülés közben kissé meg fognak emelkedni. Tetszőleges kiszúrókkal szaggassunk formákat, és tegyük őket sütőpapíros tepsire.

Előmelegített sütőben  kb. 10-15 percig (sütőtől függően) süssük 180 fokon.  Ha kihűltek, díszítsük cukormázzal (ennek receptjét a bejegyzés végén olvashatjátok), vagy cukorgyöngyökkel.

II. VERZIÓ (KEVESEBB MÉZZEL)

Hozzávalók:

- 400 g liszt

- 2 egész tojás (az egyik fehérje kihagyható, és félretehető a cukormázhoz, de akkor 1-2 ek tej kell a tésztába pluszba)

- 2 ek méz

- 150 g porcukor

- 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna

- 40 g vaj

- 3 tk fahéj

- 1 tk őrölt szegfűszeg (mozsárban szoktam porrá őrölni)

- 1 tk őrölt gyömbér

- csipet só

- cukormáz (leírása lentebb)

Elkészítés:

Ugyanazt kell tennünk, mint az első verziónál.

img_20201220_102159-01.jpeg

Cukormáz:

- 1 tojásfehérje

- 80-100 g porcukor (függ a tojásfehérje mennyiségétől, azaz hogy mekkora volt tojás) 

- pár csepp citromlé

- 1 apró csipet só

A porcukrot mindenek előtt szitáljuk át, ne maradjanak benne apró göbök. Verjünk fényes habot a tojásfehérjéből és cukorból úgy, hogy először csak a fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval, majd apránként adagoljuk hozzá a porcukrot. A végén színezhetjük különböző színű ételfestékekkel is, és kedvünkre díszíthetjük a fincsi mézeskalácsokat. Külön is választhatjuk két edénybe a kapott mázat, és az egyik felét pár csepp vagy teáskanál vízzel óvatosan hígíthatjuk, ha folyósabb, úgynevezett kitöltő mázat szeretnénk. Ez nagyobb felületek kitöltésére jó. A sűrűbb máz alkalmas mézeskalács házikó összeragasztásához, írókának, illetve úgynevezett kontúrozásra.

img_20201220_101546-01.jpeg

Tökéletes receptek, mert még ha bénák is vagyunk is a díszítéshez, legalább az ízük frankó lesz. ;)

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása