Imádom a párolt lilakáposztát! :) Sokféleképpen lehet ízesíteni, és nagyon sokféle ételt fel lehet dobni vele: adhatjuk hurka mellé, de remekül illik a vörös húsokhoz és a kacsához is, vagy akár a libához. Egészséges, könnyen elkészíthető és isteni finom.
Sokféle receptet lehet találni az elkészítésével kapcsolatban, de én kikísérleteztem egy olyan verziót, ami illik a fent felsorolt húsok mindegyikéhez. Én a viszonylag enyhébb ízesítést szeretem, amikor sem az ecet, sem az édesség nem túl bántó benne, hanem érezni a lilakáposzta remek ízét.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű lilakáposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 db közepes méretű alma
- étolaj
- 4 tk cukor
- 2-3 tk só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- 2-3 ek balzsamecet (ízlés szerint)
- kb. 1,5 dl víz
Elkészítés:
A hagymákat vágjuk félbe, majd karikázzuk fel. Olajon kezdjük el pirítani, és szórjuk meg cukorral, hogy karamellizálódjon.
Amíg pirul a hagyma, vágjuk negyedekre a lilakáposztát, távolítsuk el a torzsáját, majd szeleteljük fel, és borítsuk rá a karamellizált hagymára.
Tegyük rá a sót és a borsot, öntsünk rá kb. 1,5 dl vizet, keverjük át és fedjük le. Addig pároljuk a káposztát, amíg meg nem puhul, ehhez kb. 1 óra kell. Félidőnél adjuk hozzá a meghámozott, kimagozott és apróra vágott almákat és a balzsamecetet. Minden ízesítőt apránként adjuk hozzá, és kóstolgassuk közben az ételt, mert a balzsamecetek sem egyformák, és ízlésünk szerint adagoljuk hozzá. Szükség esetén a vizet is pótolni kell.Ha már teljesen puha a káposzta, vegyük le a fedőt, és pároljuk el a felesleges folyadékot.
Én hurkával szeretem a legjobban, de mivel maradt még belőle, ma karajt sütök hozzá. :) Ha csirkével esszük, diétás köretnek is tökéletes!
Próbáljátok ki, mert nagyon finom!