Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Grillezett szűzpecsenye sült zöldségekkel

2022. január 03. - Eddi konyhája

20220102_110840-01.jpeg

A szűzpecsenye a sertés legnemesebb része, olyan, mint a marhánál a bélszín. Nincsenek benne inak, zsírszegény, ezért gyorsan, könnyen elkészíthető, és persze nagyon finom hús.

Hozzávalók (2 személyre):

- 270 g sertésszűz

- 1 ek vaj

- 1 ek étolaj

- 2 gerezd fokhagyma

- só, bors ízlés szerint

- 4 db sárgarépa

- 1 zellergumó

- 1 nagy fej lilahagyma

- 2 ek olívaolaj

- só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A szűzpecsenyét, vagy más néven sertés szüzet egyben érdemes megvásárolni, többnyire így is kapható a hentesnél és a boltokban is. Csak egy vékony hártyát kell egy éles késsel eltávolítani az oldaláról, más előkészületet nem igényel. Arra kell csak figyelni, hogy ne süssük túl, mert könnyen kiszárad. 

Bár ezt a húst egyben is meg lehet sütni, én most szeletekre vágtam, mert így sokkal hamarabb elkészül. Arra ügyeljünk, hogy sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.

Ezalatt készítsük elő a zöldségeket. Én most sárgarépát, csíkokra vágott zellergumót és lilahagymát sütöttem meg, de bármit hozzáadhattok, amit szerettek: paprikát, céklát, krumplit stb. A zellergumót feltétlen próbáljátok ki megsütve, mert elképesztően finom. Szerintem ezek a zöldségek akkor a legfinomabbak, ha csak olívaolajat és sót teszünk rájuk, esetleg pici borsot. A megtisztított, tetszőleges formára vágott zöldségeket forgassuk bele az olajba, sózás és borsozás után 180 fokon kb. 30 perc alatt süssük meg egy nagy tepsin, hogy könnyebben piruljanak a szétterített zöldségek.

Amíg sülnek a zöldségek, vegyünk elő egy serpenyőt, és közepes lángon tegyük bele az olajat és vajat, majd dobjuk bele egészben a fokhagymákat. Vigyázzunk, hogy ezt a műveletet közvetlenül a sütés előtt csináljuk, mert a vaj és a fokhagyma is gyorsan meg tud égni. A szüzet vágjuk vastag, kb. 1,5-2  cm vasrag szeletekre, vagy inkább korongokra, és nagyon enyhén klopfoljuk ki. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, és oldalanként süssük kb. 4-4 percig őket, közben locsolgassuk a vajas szafttal. Nagyon hamar átsülnek, de persze függ a sütési idő a szeletek vastagságától. Ha a kést beleszúrjátok, és az forró, akkor a hús elkészült, ne süssétek tovább.

A visszamaradt zsiradékra tegyünk kevés lisztet, pirítsuk meg picit, öntsük fel annyi ízzel, amennyiben feloldódik a liszt, és amivel mártás sűrűséget kapunk. Sózzuk, borsozzuk. Tálalásnál ezt a mártást tegyük a hús alá.

20220102_110819-01.jpeg

20220102_110848-01.jpeg

Nagyon gyorsan elkészíthető étel, és isteni finom.

Próbáljátok ki!

süti beállítások módosítása