Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Hoisin-szószos csirke

2021. augusztus 09. - Eddi konyhája

20210312_111625-01.jpeg

Ha szeretitek a kínai konyhát, akkor ezt a receptet ki kell próbálnotok! 

De mi is az a hoisin-szósz? Ez egy sűrű, kissé ragacsos mártás, amit leggyakrabban erjesztett szójából, cukorból, fokhagymából és chiliből készítenek, tehát ez egy kész cucc. Fűszeres, füstös, édeskés és erősen sós, jellegzetes ízű. Amikor megvásároljuk, mindenképp kóstoljuk meg, mielőtt használjuk, mert eltérő mértékben lehet csípős, édes stb, mint ahogy a szójaszószok sóssága is eltérő, attól függően, milyet veszünk.

Én egy hipermarketben vásároltam a hoisin-szószt, nem volt csípős, és a fokhagyma íze sem jött át annyira, az alábbi alapanyagokat ennek megfelelően vegyétek figyelembe.

Hozzávalók (3-4 személyre):

- 500 g csirkemell

- 1 kisebb kínai kel

- 3 gerezd fokhagyma

- 2 szál újhagyma

- 4 közepes répa

- kb 2 ek kukoricakeményítő

- 100 g hoisin-szósz

- pár ek szójaszósz

- kb. 1 tk chili (szósz vagy pehely)

- kb 1 tk ételecet

- 1 tk őrölt gyömbér

- 1-2 tk cukor

- szezámmag a tetejére 

Elkészítés:

A csirkét tisztítás után vágjuk kockákra. Tegyük egy tálba, és hagyjuk pihenni keményítős vízben. Ennek állagához kiindulás 2 evőkanál keményítő és 10 evőkanál víz. Ahogy elkeverjük a csirkével ezt az elegyet, iszaposnak kell lennie, azaz ne álljon víz az edény alján, de ne is legyen túl sűrű, mivel ez nem egy bunda lesz a csirkén. Hagyjuk állni benne a húst legalább 10-15 percet. Ennek köszönhetően a hús elképesztően puha lesz, és nem fog kiszáradni, a keményítőtől pedig be fog sűrűsödni a mártás.

Amíg áll a hús, készítsük elő a többi alapanyagot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és vágjuk vékony szeletekre, majd kezdjük el melegíteni a wok serpenyőt, hogy legyen ideje átforrósodni. Ha nincs wok serpenyőnk, akkor egy nagyobb edényt használjunk, a sima serpenyő a sok zöldség miatt nem lesz jó.

A kínai kelt vágjuk hosszban ketté, majd csíkokra. A répát szintén vágjuk csíkokra, de nem kell a julien-vágással bohóckodni, nem baj, ha vastagabbra sikerül.

Ha letelt a 10-15 perc, a forró wokba öntsünk olajat, és tegyük bele a fokhagymát, vigyázva, hogy ne égjen meg, megbarnulnia sem kell, csak át kell forgatni az olajban, hogy kiadja az ízét. Öntsük hozzá a keményítős csirkét, és keverjük folyamatosan. 1-1,5 perc elősütés kell csak, nem szabad, hogy elkezdjen megbarnulni a csirke. Ha ez megvan, tegyük félre egy edényben a csirkét, öntsük rá a hoisin-szószt, keverjük el, és hagyjuk sorsára, amíg a zöldséges alap elkészül.

Miután a húst kivettük a wokból, tegyünk egy egész pici olajat újra a wokba, és kezdjük el pirítani a répát. Pár perc múlva mehet hozzá a káposzta, ami kb. a felére fog összeesni, ehhez öntsünk a wokba kevés vizet, nem kell, hogy ellepje a zöldséget. Jöhetnek az ízesítők, majd adjuk hozzá az elősütött, hoisin-szószos csirkemellet is, és rotyogtassuk pár percet. Sem a káposztának, sem a répának nem kell teljesen puhának lennie, akkor jó, ha roppanósak kissé.

Ha eltaláltuk a számunkra megfelelő édes, savanyú, sós és csípős arányt, valamint a hús is átsült, hozzáadhatjuk a karikára vágott újhagymát. Ezzel már csak át kell forgatni az ételt, nem kell tovább főzni.

Ha túl hígnak találjuk a szószt, akkor egy pici keményítőt oldjunk fel vízben, és adjuk az ételhez, ha felforrt, sűrűbb lesz tőle a szósz. Ha viszont túl sűrű, akkor pedig vízzel hígíthatjuk.

Köretnek mehet hozzá jázmin rizs, pirított tészta vagy rizstészta. 

Próbáljátok ki! :)

 

süti beállítások módosítása