Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Képviselőfánk

Klasszikus édesség, amit elkészíteni sem nehéz

2017. február 26. - Eddi konyhája

20210205_180803-01.jpeg

Most egy képviselőfánk receptet osztok meg veletek, ami egy nagyon finom, látványos édesség, és pofonegyszerű elkészíteni otthon. Egy titka van: türelem és egy olyan sütő, aminek rendesen zár az ajtaja. :)

Égetett tésztát sokáig nem mertem csinálni, mert féltem, a régi sütőm nem alkalmas erre, nem légkeveréses, profi sütő, hanem a legegyszerűbb, legolcsóbb gázsütő, amiben még lámpa sincs. :) Erre mondta egy ismerősöm, hogy még nem is látott olyan sütőt, amiben nincs lámpa. Nos, rossz lehet neki. :) Elárulom, sikerült a fánk! :)

Az égetett tésztának egy titka van: ne érje hideg levegő, és ne szökjön ki a pára, míg sül, ezért fontos a jól záródó sötőajtó. Pont emiatt nyitogatni sem szabad a sütőajtót sütés közben, ehhez kell a türelem. :) A tésztának ugyanis meg kell emelkednie a sütőben, hogy kívül ropogós, belül üreges legyen, hogy meg lehessen tölteni.

Hozzávalók (kb 15 db kisebb méretű fánkhoz):

- 100 g liszt

- 100 g vaj vagy margarin

- 100 ml víz

- 1 tk cukor

- csipet só

- 3 db tojás

- 1 csomag vaníliapuding

- 3,7 dl tej

- 3-4 ek cukor

- kb. 25 g teavaj

- 200 ml zsíros tejszínhab (legalább 30%-os)

- porcukor és habfixáló

Elkészítés:

Olvasszuk fel a vajat egy lábasban a vízzel, majd adjuk hozzá a sót, cukrot és lisztet. Folyamatosan kevergessük közepes lángon, amíg egy kis labda alakul ki a tésztából, és elválik az edény falától. Ez maximum pár perc alatt meg is történik. Tegyük félre, hogy kihűljön, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Ehhez én gépi habverőt használtam.  Sűrű, fényes és teljesen csomómentes tésztát kell kapnunk.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (aki teheti, állítsa légkeverésesre). Töltsük a tésztát habzsákba, és nyomjunk sütőpapíros tepsire kis halmokat belőle. Én jobban szeretem az apró fánkokat, ezért nagyobb dió nagyságúakat formáztam, de természetesen lehet nagyobbakat is. A lényeg, hogy mivel meg fog nőni a térfogatuk sütés közben, hagyjunk elegendő helyet a fánkok között. A csúcsos tetejüket vizes ujjal le lehet nyomkodni, és akkor gömbölyűbbek lesznek a kész fánkok.

16880676_1446803651997440_1147879283_o.jpg

Amint betettük a sütőbe, ne nyitogassuk az ajtót. Kb 25. percig kell sütni, ha a tészta elkezd barnulni, kapcsoljuk le a sütőt, és azonnal vágjuk fel a kész fánkokat, mert a benne lévő gőzt ki kell engedni, máskülönben összesesik a tészta, és meg is puhul, márpedig ropogós fánkokat szeretnénk.

Miközben sülnek a fánkok, készítsük el a krémet. Természetesen klasszikus vaníliakrémet is készíthetünk tojássárgájából, vaníliából, lisztből, cukorból és tejből. De én maradtam a sima vanília pudingnál. Miközben hűl, adjuk hozzá a teavajat, ettől kellemesebb lesz a krém íze és állaga. Amikor kihűlt, habverővel lazítsuk fel a krémet, majd töltsük nyomózsákba. Tegyük ugyanezt a felvert tejszínhabbal,a mit ízlés szerint kevés porcukorral és habfixálóval verjünk fel.

A fánkokat töltsük meg a pudinggal, majd a tejszínhabbal.A tetejüket szórjuk meg porcukorral, úgy még szebbek és finomabbak lesznek! :)

Gyürkőzzetek neki ti is, ha igazán egyszerű és finom édességre vágyok! 

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása