Most egy képviselőfánk receptet osztok meg veletek, ami egy nagyon finom, látványos édesség, és pofonegyszerű elkészíteni otthon. Egy titka van: türelem és egy olyan sütő, aminek rendesen zár az ajtaja. :)
Égetett tésztát sokáig nem mertem csinálni, mert féltem, a régi sütőm nem alkalmas erre, nem légkeveréses, profi sütő, hanem a legegyszerűbb, legolcsóbb gázsütő, amiben még lámpa sincs. :) Erre mondta egy ismerősöm, hogy még nem is látott olyan sütőt, amiben nincs lámpa. Nos, rossz lehet neki. :) Elárulom, sikerült a fánk! :)
Az égetett tésztának egy titka van: ne érje hideg levegő, és ne szökjön ki a pára, míg sül, ezért fontos a jól záródó sötőajtó. Pont emiatt nyitogatni sem szabad a sütőajtót sütés közben, ehhez kell a türelem. :) A tésztának ugyanis meg kell emelkednie a sütőben, hogy kívül ropogós, belül üreges legyen, hogy meg lehessen tölteni.
Hozzávalók (kb 15 db kisebb méretű fánkhoz):
- 100 g liszt
- 100 g vaj vagy margarin
- 100 ml víz
- 1 tk cukor
- csipet só
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliapuding
- 3,7 dl tej
- 3-4 ek cukor
- kb. 25 g teavaj
- 200 ml zsíros tejszínhab (legalább 30%-os)
- porcukor és habfixáló
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat egy lábasban a vízzel, majd adjuk hozzá a sót, cukrot és lisztet. Folyamatosan kevergessük közepes lángon, amíg egy kis labda alakul ki a tésztából, és elválik az edény falától. Ez maximum pár perc alatt meg is történik. Tegyük félre, hogy kihűljön, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Ehhez én gépi habverőt használtam. Sűrű, fényes és teljesen csomómentes tésztát kell kapnunk.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (aki teheti, állítsa légkeverésesre). Töltsük a tésztát habzsákba, és nyomjunk sütőpapíros tepsire kis halmokat belőle. Én jobban szeretem az apró fánkokat, ezért nagyobb dió nagyságúakat formáztam, de természetesen lehet nagyobbakat is. A lényeg, hogy mivel meg fog nőni a térfogatuk sütés közben, hagyjunk elegendő helyet a fánkok között. A csúcsos tetejüket vizes ujjal le lehet nyomkodni, és akkor gömbölyűbbek lesznek a kész fánkok.
Amint betettük a sütőbe, ne nyitogassuk az ajtót. Kb 25. percig kell sütni, ha a tészta elkezd barnulni, kapcsoljuk le a sütőt, és azonnal vágjuk fel a kész fánkokat, mert a benne lévő gőzt ki kell engedni, máskülönben összesesik a tészta, és meg is puhul, márpedig ropogós fánkokat szeretnénk.
Miközben sülnek a fánkok, készítsük el a krémet. Természetesen klasszikus vaníliakrémet is készíthetünk tojássárgájából, vaníliából, lisztből, cukorból és tejből. De én maradtam a sima vanília pudingnál. Miközben hűl, adjuk hozzá a teavajat, ettől kellemesebb lesz a krém íze és állaga. Amikor kihűlt, habverővel lazítsuk fel a krémet, majd töltsük nyomózsákba. Tegyük ugyanezt a felvert tejszínhabbal,a mit ízlés szerint kevés porcukorral és habfixálóval verjünk fel.
A fánkokat töltsük meg a pudinggal, majd a tejszínhabbal.A tetejüket szórjuk meg porcukorral, úgy még szebbek és finomabbak lesznek! :)
Gyürkőzzetek neki ti is, ha igazán egyszerű és finom édességre vágyok!
Sütésre fel!