Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Csirkenyársak

Saslikot csinálni az egyik legjobb móndja annak, ha ízletes csirkét szeretnénk készíteni

2017. február 09. - Eddi konyhája

16650970_1433384586672680_743931621_o.jpg

Nyárs, rablóhús, saslik. Mindegy, hogy nevezzük, a lényeg, hogy egy nagyon könnyen és sokféleképpen elkészíthető ételről beszélünk, amit bárki meg tud csinálni. A legjobb, ha a szabadban, grillen tudjuk megsütni, de ilyenkor télen, a konyhában is bevethető étel, ha nincs ötletünk, mit csináljunk a csirkével.

Picit macerás, mert némi időt vesz igénybe, amíg a nyársakat elkészítjük, de ha ezek után sütőbe tesszük őket, nincs is nagyon teendőnk vele. Sokféle zöldséget, kolbászt, szalonnát húzhatunk a nyársra, amitől a csirkének sokkal finomabb íze lesz, mintha egyszerűen csak serpenyőben sütnénk meg.

A nyársat közvetlenül sütés előtt is össze lehet dobni, de a tökéletes ízhatás érdekében a húst érdemes bepácolni előtte egy éjszakára, ha tehetjük. A fanyársak vízbe áztatását viszont nem érdemes kihagyni, ennek köszönhetően ugyanis nem fognak megégni és megfeketedni. Erre elég fél óra áztatás is. Persze ha fémből készült nyársunk van, erre nincs szükség. :)

A húst gyakorlatilag bármivel fűszerezhetjük, amihez kedvünk van, én most gyros fűszerkeveréket kevertem össze egy kevés sóval, borssal, 1 evőkanál mustárral és némi étolajjal. Természetesen minél többféle fűszert használunk, annál ízesebb lesz, de sima só és bors kombináció is megteszi.

Hozzávalók (6 közepes méretű nyárshoz):

- 400 g csirkemell

- 3-4 tk fűszerkeverék

- 1 ek mustár

- 1-2 evőkanál étolaj

- só, bors

- kb 80 g kolbász

- 2 paprika

- 1-2 fej lilahagyma

- 1-2 fej vöröshagyma

Elkészítés:

A csirkét a fűszerekkel, mustárral, olajjal összekeverve félretesszük pácolódni. Minden alapanyagot akkorára vágunk, hogy a nyársra húzva nagyjából egyforma méretűek legyenek. A vízbe áztatott fanyársakat töröljük meg, és szúrjuk fel rá az alapanyagokat. Mindig zöldséggel zárjuk le a nyársak végét.

16700039_1433384603339345_1258932802_n.jpg

A nyársakat természetesen a grill helyett serpenyőben is elkészíthetjük, de én jobb szeretem sütőben sütni, mert nincs vele munka. Béleljünk ki alufóliával egy magasabb falú tepsit, akkorát, amire keresztben rá tudjuk tenni a nyársakat, mert így az aljuk nem fog leérni, és egyenletesebben tudnak átsülni. Én olajspray-vel lefújtam őket, ha ez nincs, kevés olajjal óvatosan locsoljuk meg. Az alufóliára fog csepegni a hús és kolbász szaftja, így mosogatni sem kell majd. A csirkehúsból készült saslik 1 óra alatt készre sül, legalább egyszer forgassuk meg, félidőben.

Bármilyen köret illik hozzá, de a legjobb a krumpli vagy a saláta.

Sütésre fel! :)

 

süti beállítások módosítása