"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Klasszikus piskótatekerecs

Egyszerű, finom, nosztalgikus

2020. július 27. - Eddi konyhája

img_20191021_151346-01.jpeg

Bevallom, eddig azért nem tettem ki a blogomra a piskótatekercsem receptjét, mert nem gondoltam, hogy bárkit lázba hozna, de eddig ahányan kóstolták, annyian kérték el tőlem a receptet, így hát mindannyiunk érdekében megosztom itt. :)

Tovább

Karamellkrémes szelet

img_20200719_113902-01.jpeg

Egy olcsó és könnyen elkészíthető, retró jellegű desszert következik, amelynek alapja egy kakaós gyúrt tészta, a krémje pedig egy pár alapanyagból álló, főzött krém. Ehhez a sütihez akár a kezdők is bátran nekivághatnak. :)

Tovább

Briós

Nem kaptok a boltban? Süssetek magatok brióst!

img_20200601_083028-01.jpeg

Rég nem osztottam meg Veletek receptet, úgyhogy éppen ideje volt már. :) Sok oka volt a nagy hallgatásnak, de egy finom házi brióssal most megtöröm a csendet. Az alaprecept  - mint oly' sok kalácsom esetében - Anyukámtól származik, csak pici módosítás van benne. Fogadjátok szeretettel, és süssétek meg! :) Természetesen össze sem hasonlítható a boltban kapható briósokkal, mert sokkal jobb, szóval tuti szeretni fogjátok.

Tovább

Tepsiben sült, ropogós édesburgonya

Ha eddig nem sikerült ropogósra sütni, a receptem alapján biztosan fog!

img_20191022_191704-01_jpg.jpg

Egy régóta termelt, ám feledésbe merült élelmiszerünk éli renszánszát az utóbbi években, az édesburgonya. És mint minden menő alapanyag, muszáj drágán árulni ezt a filléres gyökérzöldséget is, ezért minden ismerősöm akkor veszi, amikor akciós. (Következő életemben édesburgonya termesztő leszek.) Azonban az édesburgonyával kapcslatban nem csak az a kérdés, hol lehet akciósan megvenni, hanem hogyan lehet ropogósra sütni.

Tovább

Szűzérme sörös barnamártással

img_20191007_162125-01-01.jpeg

Ha szeretitek a sört, akkor ezt a kaját is imádni fogjátok! Intenzív ízű, sörös barnamártás, omlós szűzérme. Kevés alapanyagból, viszonylag rövid idő alatt elkészíthető ez a remek étel, amit feltétlenül ki kell próbálnotok.

Tovább

Túrólepény

img_20190825_185942-01.jpeg

Imádom a túrót, mert nagyon egészséges, alakbarát, és sokféleképpen felhasználható, bár az emberek többsége leginkább édességekhez használja, pedig sós finomságokat is lehet készíteni belőle.

A túrólepény remek reggeli, tízórai, uzsonna vagy egy könnyű vacsora is lehet, mert gyorsan elkészíthető és tápláló.

Hozzávalók (kb.8-10 db-hoz):

- 250 g zsírszegény túró

- 3 kisebb tojás

- kb. 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

- 2 ek olaj

- só, bors

- tetszés szerint zöldfűszerek, hagyma stb. (elhagyhatók)

Elkészítés:

Egy tálban törjük át villával a túrót, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot, és keverjük jól el, A tészta fenti alapanyagai csak irányadók,mert nincs két egyforma tojás, és a liszt minősége is eltérő lehet, ami hatással van az állagra. A lényeg, hogy sűrű legyen a massza, ne legyen folyós, de ne is legyen kemény, Fontos, hogy a serpenyőben könnyen el tudjuk egyengetni, és ne follyon szét. Az olaj azért kell a tésztába, mert egy jó minőségő teflonserpenyőben sütve nem kell további zsiradék a sütéshez, nem fog letapadni. Ha túl sűrű lett, adhatunk hozzá pici tejet, ha túl híg, mehet még bele liszt.

Közepes lángon kell sütni a lepényeket, ehhez tegyünk kis halmokat a serpenyőbe, lapítsuk el őket, majd süssük őket oldalanként 3-4 percig. Nem szabad túlsütni, mert száraz lesz, és megkeményedhet a túró a lepényben.

Én friss szöldségekkel szeretem a legjobban, de bármit ehetünk mellé, sajtot, felvágottakat, esetleg tejfölt kenhetünk a tetejére.

Próbáljátok ki! :)

Sacher-torta

img_20190907_163209-01.jpeg

Nagyon szeretem a klasszikus tortákat, leginkább ezek állnak közel az ízlésemhez. A Sacher-torta egy örök klasszikus, és majdnem mindenki szereti, mert a fő összetevői a legnagyobb kedvencek közé tartoznak: csokoládé és sárgabarck lekvár.

Tovább