Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Diós répatorta

2021. március 31. - Eddi konyhája

20210327_161823-01.jpeg

Húsvétkor nagy favorit süti a répatorta, de valójában az év bármely napján érdemes megsütni, mert egyszerű, elronthatatlan és nagyon finom.

Tovább

Házi káposztás rétes

A házi réteshez bátorság kell, na meg egy jó recept

20210320_162953-01-01.jpeg

A bátorságon és jó recepten túl a házi rétestésztához négy dolog kell: megfelelő minőségű 00-ás liszt, étkező asztal, terítő és türelem. Ha ezek megvannak, bele lehet vágni a rétestészta gyártásba. 

Tovább

Spenót főzelék

Avagy parajfőzelék, a leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthető főzelék.

20210315_103901-01.jpeg

Vannak ételek, amelyek megosztóak, azaz vagy imádja valaki, vagy utálja, mint pl. a kelkáposzta főzeléket. És vannak ételek, amelyek egy másik étel árnyékában léteznek. :) Gyerekkorunkban mindannyiunknak megvolt a válasza arra a kérdésre, hogy a sóskát vagy a spenótot szereti-e jobban. Biztosan volt olyan gyerek is, aki mindkettőt utálta, én a sóskát szeretők táborát gyarapítottam, a spenótot csak felnőtt koromra szerettem meg.

A sóskával ellentétben szinte mindig, és minden boltban lehet kapni fagyasztott spenótot, és pillanatok alatt lehet belőle főzeléket készíteni.

Hozzávalók (2 adag):

- 450 g fagyasztott spenótpüré

- 2-3 gerezd fokhagyma (ízléstől függően)

- 2 ek libazsír (vagy más zsiradék, pl. étolaj)

- 3 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt (sima liszt is jó)

- 5 dl tej

- só, bors

Elkészítés:

A fagyasztott spenótot olvasszuk ki, és kevés vízzel (kb 1 dl) tegyük fel főni egy lábasban, sózzuk és egy kevés borsot is tegyünk rá. Egy másik edényben készítsünk fokhagymás rántást. Ehhez közepes lángon melegítsük meg a zsiradékot, és keverjük el benne a lisztet. Folyamatos keverés mellett egy-két percig pirítsuk a lisztet, majd reszeljük bele a fokhagyma gerezdeket. Én nagyon szeretem a fokhagymát, ezért 3 gerezdet használtam fel. 

A liszt is, a fokhagyma is könnyen megég, ezért erre figyelni kell. Ha kész a rántás, zárjuk el a tüzet alatta, öntsük rá a hideg tejet, keverjük csomómentesre, és folyamatos keverés közben adjuk a spenóthoz. Egy-két percig még főzzük, és kész is van. 

20210315_103952-01.jpeg

Feltétnek mehet rá főtt tojás vagy tükörtojás, sült virsli, esetleg fasírozott. Próbáljátok ki!

Spenótra fel!

 

Sós túrógombóc Korpovit morzsában

Mert a túró édesen és sósan is finom, a lényeg, hogy gombócban legyen!

img_20210113_185801-01.jpeg

A túró az egyik legfrankóbb alapanyag a konyhában, mert olcsó, fehérjedús, és rengeteg mindenhez felhasználható. A legtöbb ember valamilyen édességben tudja elképzelni a túrót, a sós verzió általában kimerül a túrós tésztában és a körözöttben. Pedig a túrógombóc is isteni sósan.

Tovább

Klasszikus lencsefőzelék

Nem azért leszünk gazdagok idén, mert a lencse szerencsét hoz, hanem mert napokig nem kell kajára költeni, mire elfogy a kondér lencsefőzelék.:)

img_20210104_115745-01.jpeg

Ebből a főzelékből sem lehet keveset csinálni, de nem is érdemes, mert lássuk be, azért ez az étel igenis finom, és nem csak újévkor kell megfőzni.

Tovább

Pávaszem sütemény

img_20201012_120335-01-01.jpeg

A pávaszem sütinek több neve is létezik, valaki bagolyszemnek, valaki macskaszemnek hívja. Mindegy, melyik néven ismerjük, ez egy nagyon könnyen, kevés alapanyagból elkészíthető, klasszikus sütemény, amit a kezdők is bátran kipróbálhatnak.

Tovább

Klasszikus piskótatekerecs

Egyszerű, finom, nosztalgikus

img_20191021_151346-01.jpeg

Bevallom, eddig azért nem tettem ki a blogomra a piskótatekercsem receptjét, mert nem gondoltam, hogy bárkit lázba hozna, de eddig ahányan kóstolták, annyian kérték el tőlem a receptet, így hát mindannyiunk érdekében megosztom itt. :)

Tovább

Karamellkrémes szelet

img_20200719_113902-01.jpeg

Egy olcsó és könnyen elkészíthető, retró jellegű desszert következik, amelynek alapja egy kakaós gyúrt tészta, a krémje pedig egy pár alapanyagból álló, főzött krém. Ehhez a sütihez akár a kezdők is bátran nekivághatnak. :)

Tovább
süti beállítások módosítása