Húsvétkor nagy favorit süti a répatorta, de valójában az év bármely napján érdemes megsütni, mert egyszerű, elronthatatlan és nagyon finom.
Húsvétkor nagy favorit süti a répatorta, de valójában az év bármely napján érdemes megsütni, mert egyszerű, elronthatatlan és nagyon finom.
A sárgarépát általában húsleveshez, ragukhoz, esetleg salátákhoz fogyasztjuk, pedig önálló köretként is megállja a helyét.
A bátorságon és jó recepten túl a házi rétestésztához négy dolog kell: megfelelő minőségű 00-ás liszt, étkező asztal, terítő és türelem. Ha ezek megvannak, bele lehet vágni a rétestészta gyártásba.
Vannak ételek, amelyek megosztóak, azaz vagy imádja valaki, vagy utálja, mint pl. a kelkáposzta főzeléket. És vannak ételek, amelyek egy másik étel árnyékában léteznek. :) Gyerekkorunkban mindannyiunknak megvolt a válasza arra a kérdésre, hogy a sóskát vagy a spenótot szereti-e jobban. Biztosan volt olyan gyerek is, aki mindkettőt utálta, én a sóskát szeretők táborát gyarapítottam, a spenótot csak felnőtt koromra szerettem meg.
A sóskával ellentétben szinte mindig, és minden boltban lehet kapni fagyasztott spenótot, és pillanatok alatt lehet belőle főzeléket készíteni.
Hozzávalók (2 adag):
- 450 g fagyasztott spenótpüré
- 2-3 gerezd fokhagyma (ízléstől függően)
- 2 ek libazsír (vagy más zsiradék, pl. étolaj)
- 3 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt (sima liszt is jó)
- 5 dl tej
- só, bors
Elkészítés:
A fagyasztott spenótot olvasszuk ki, és kevés vízzel (kb 1 dl) tegyük fel főni egy lábasban, sózzuk és egy kevés borsot is tegyünk rá. Egy másik edényben készítsünk fokhagymás rántást. Ehhez közepes lángon melegítsük meg a zsiradékot, és keverjük el benne a lisztet. Folyamatos keverés mellett egy-két percig pirítsuk a lisztet, majd reszeljük bele a fokhagyma gerezdeket. Én nagyon szeretem a fokhagymát, ezért 3 gerezdet használtam fel.
A liszt is, a fokhagyma is könnyen megég, ezért erre figyelni kell. Ha kész a rántás, zárjuk el a tüzet alatta, öntsük rá a hideg tejet, keverjük csomómentesre, és folyamatos keverés közben adjuk a spenóthoz. Egy-két percig még főzzük, és kész is van.
Feltétnek mehet rá főtt tojás vagy tükörtojás, sült virsli, esetleg fasírozott. Próbáljátok ki!
Spenótra fel!
A túró az egyik legfrankóbb alapanyag a konyhában, mert olcsó, fehérjedús, és rengeteg mindenhez felhasználható. A legtöbb ember valamilyen édességben tudja elképzelni a túrót, a sós verzió általában kimerül a túrós tésztában és a körözöttben. Pedig a túrógombóc is isteni sósan.
Nem azért leszünk gazdagok idén, mert a lencse szerencsét hoz, hanem mert napokig nem kell kajára költeni, mire elfogy a kondér lencsefőzelék.:)
Ebből a főzelékből sem lehet keveset csinálni, de nem is érdemes, mert lássuk be, azért ez az étel igenis finom, és nem csak újévkor kell megfőzni.
Hogy miért lehet létjogosultsága egy ilyen receptnek? Hát mert a boltban sajnos nem lehet igazán finom ropit kapni.
A pávaszem sütinek több neve is létezik, valaki bagolyszemnek, valaki macskaszemnek hívja. Mindegy, melyik néven ismerjük, ez egy nagyon könnyen, kevés alapanyagból elkészíthető, klasszikus sütemény, amit a kezdők is bátran kipróbálhatnak.
Bevallom, eddig azért nem tettem ki a blogomra a piskótatekercsem receptjét, mert nem gondoltam, hogy bárkit lázba hozna, de eddig ahányan kóstolták, annyian kérték el tőlem a receptet, így hát mindannyiunk érdekében megosztom itt. :)
Egy olcsó és könnyen elkészíthető, retró jellegű desszert következik, amelynek alapja egy kakaós gyúrt tészta, a krémje pedig egy pár alapanyagból álló, főzött krém. Ehhez a sütihez akár a kezdők is bátran nekivághatnak. :)