Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Sós túrógombóc Korpovit morzsában

Mert a túró édesen és sósan is finom, a lényeg, hogy gombócban legyen!

2021. január 17. - Eddi konyhája

img_20210113_185801-01.jpeg

A túró az egyik legfrankóbb alapanyag a konyhában, mert olcsó, fehérjedús, és rengeteg mindenhez felhasználható. A legtöbb ember valamilyen édességben tudja elképzelni a túrót, a sós verzió általában kimerül a túrós tésztában és a körözöttben. Pedig a túrógombóc is isteni sósan.

Természetesen a túrógombóc attól sós vagy édes, hogy mit pakolunk rá, mivel az alap gombóc lényegében ugyanaz. 

Hozzávalók (16 db):

- 450 g zsíros tehéntúró (de legalább félzsíros)

- 70 g búzadara

- 2 M-es tojás

- 1 kis tk só

- kb. 18-20 db Korpovit keksz

- kis darabkva vaj (vagy 2 ek étolaj)

- tejföl

Elkészítés:

A túrót törjük át villával egy tálban, adjuk hozzá a sót, a tojásokat és a búzadarát, majd keverjünk egy homogén masszát. Ahhoz, hogy a gombócok ne essenek szét később, muszáj a masszát egy órán át a hűtőben pihentetni, ezalatt megdagad a búzadara benne.

Ha letelt az egy óra, tegyünk fel enyhén sós vizet melegedni gyöngyözésig (nem szabad lobognia). Ezalatt formázzuk meg a gombócokat, és törjük össze a kekszet. Akárcsak a zsemlemorzsát, a kekszet is pirítsuk meg picit a vajon, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. 

A gombócokat, ha feljöttek a víz tetejére, pár percig főzzük még, majd szedjük ki, és hempergessük meg a kekszmorzsában.

Mehet rá a tejföl, és kész is! Nagyon finom, könnyű uzsonna vagy vacsora, alig van vele munka, és gyorsan elkészül.

img_20210113_185855-01.jpeg

Gombócra fel! :)

süti beállítások módosítása