Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Szűzérme sörös barnamártással

2019. október 13. - Eddi konyhája

img_20191007_162125-01-01.jpeg

Ha szeretitek a sört, akkor ezt a kaját is imádni fogjátok! Intenzív ízű, sörös barnamártás, omlós szűzérme. Kevés alapanyagból, viszonylag rövid idő alatt elkészíthető ez a remek étel, amit feltétlenül ki kell próbálnotok.

Hozzávalók (4 adag):

- 500 g szűzérme (karaj is jó)

- 1 nagy fej vöröshagyma

- 2 tk cukor

- 2 gerezd fokhagyma

- 1-2 ek mustár (ízlés szerint)

- 2 ek liszt

- étolaj

- 3 dl sör (alkoholmentes is jó)

- 1 tk őrölt kömény

- só, bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

A szűzérmét vágjuk vastagabb szeletekre, és klopfoljuk ki. Ne sózzuk be! A szeletek mindkét oldalát süssük meg egy kis olajon, majd tegyük félre. Nem kell készre sütni, csak meg kell kapatni mindkét oldalát.

Egy lábasban tegyünk fel egy kevés olajat melegedni, majd adjuk hozzá a karikákra vágott vöröshagymát. Szórjuk meg cukorral, és karamellizáljuk közepes lángon. Amikor már szép barna, adjuk hozzá a lisztet, mintha rántást készítenénk, majd pici pirítás után öntsük fel a sörrel. A lisztcsomók szépen fel fognak oldódni. Ha túl sűrű lenne az így kapott mártás, adjunk hozzá vizet. Keverjük el benne a mustárt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Kóstoljuk meg, és ha már jó ízűnek találjuk, beletehetjük az elősütött húsokat.

Fedjük le, és kis lángon rotyogtassuk kb. 30 percig, vagy amíg a hús meg nem puhul. Ha a sörtől kissé keserűnek érezzük a mártást, pici cukorral ki lehet egyenlíteni az ízeket. Ha főzés közben sűrűsödne a mártás, vizet lehet még adni hozzá. 

A kész mártást leszűrhetjük, ha nem szeretnénk benne hagyni a hagymákat.

img_20191007_162057-04.jpeg

Én a legjobban a petrezselymes újkrumplit szeretem hozzá, tepsiben sütve, de gyakortilag bármilyen köret jó hozzá: főtt tészta, főtt krumpli, rizs, párolt káposzta, knédli, friss kenyér, bármi! :)

Főzésre fel!

süti beállítások módosítása