A franciák mennyei desszertjéhez csak pár, könnyen beszerezhető alapanyag szükséges, és pofonegyszerű elkészíteni. A végeredmény azonban egy nem mindennapi finomság lesz.
Van néhány dolog, amelyek kipróbálása nélkül nem érdemes élni, az egyik ilyen: créme brulée-t enni. Mivel laktózérzékeny vagyok, jobbnak láttam inkább magam elkészíteni, és nem étteremben kipróbálni. :) Eszköznek csupán hőálló formák és egy zsebsárkány (szakácsfáklya) kell, ezek nélkül is ugyanis a végeredmény nem az igazi.
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 ml zsíros tejszín (legalább 30%-os)
- 100 ml tej
- 4-5 tojássárgája (mérettől függően)
- 50 g cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 tk vaníliapaszta)
- 4 tk barnacukor (krisztálycukor is megteszi)
Elkészítés:
A tojássárgáját verjük habosra a cukorral. A tejet a tejszínnel kezdjük el melegíteni, kaparjuk ki a vanília magjait,és ezzel együtt főzzük. A sütőt melegítsük elő 150 fokra, és tegyünk fel vizet forrni. Ha a vaníliás, tejes tejszín forr, vegyük le a tűzről, és kis sugárban csurgatva, folyamatos kevergetés közben adjuk a tojásos cukorhoz. Ha hirtelen öntenénk rá, a forró folyadék összekapná a tojást. Végül a keveréket szűrjük át egy kiöntőbe, így biztosan nem marad benne csomó. A formákat tegyük egy magas falú edénybe, majd osszuk szét bennük a vaníliás keveréket.
Az időközben felforrt vizet öntsük az edénybe úgy, hogy a víz félig ellepje a formákat, majd tegyük az edényt óvatosan a sütő alsó rácsára. Én a vizet csak akkor öntöttem alá, amikor már a sütőben volt az edény, nekem így kényelmesebb volt. Süssük 45 percig, majd hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt egy-egy teáskanál cukrot szórjunk a tetejükre, zsebsárkánnyal karamellizáljuk, és már fogyaszthatjuk is.
Nem lehet leírni a créme brulée ízét, ezt egyszerűen meg kell kóstolni, és kész! :) Lágy, vaníliás krém, ropogós karamell réteggel a tetjén. Nem kell tovább részleteznem, isteni finom! :)
Próbáljátok ki!