Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Créme brulée

Lágy krém ropogós karamellréteggel a tetején.

2019. október 06. - Eddi konyhája

img_20191006_140440-01.jpeg

A franciák mennyei desszertjéhez csak pár, könnyen beszerezhető alapanyag szükséges, és pofonegyszerű elkészíteni. A végeredmény azonban egy nem mindennapi finomság lesz.

Van néhány dolog, amelyek kipróbálása nélkül nem érdemes élni, az egyik ilyen: créme brulée-t enni. Mivel laktózérzékeny vagyok, jobbnak láttam inkább magam elkészíteni, és nem étteremben kipróbálni. :) Eszköznek csupán hőálló formák és egy zsebsárkány (szakácsfáklya) kell, ezek nélkül is ugyanis a végeredmény nem az igazi.

Hozzávalók (4 személyre):

- 200 ml zsíros tejszín (legalább 30%-os)

- 100 ml tej

- 4-5 tojássárgája (mérettől függően)

- 50 g cukor

- 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 tk vaníliapaszta)

- 4 tk barnacukor (krisztálycukor is megteszi)

Elkészítés:

A tojássárgáját verjük habosra a cukorral. A tejet a tejszínnel kezdjük el melegíteni, kaparjuk ki a vanília magjait,és ezzel együtt főzzük. A sütőt melegítsük elő 150 fokra, és tegyünk fel vizet forrni. Ha a vaníliás, tejes tejszín forr, vegyük le a tűzről, és kis sugárban csurgatva, folyamatos kevergetés közben adjuk a tojásos cukorhoz. Ha hirtelen öntenénk rá, a forró folyadék összekapná a tojást. Végül a keveréket szűrjük át egy kiöntőbe, így biztosan nem marad benne csomó. A formákat tegyük egy magas falú edénybe, majd osszuk szét bennük a vaníliás keveréket.

img_20191006_124800-01.jpeg

Az időközben felforrt vizet öntsük az edénybe úgy, hogy a víz félig ellepje a formákat, majd tegyük az edényt óvatosan a sütő alsó rácsára. Én a vizet csak akkor öntöttem alá, amikor már a sütőben volt az edény, nekem így kényelmesebb volt. Süssük 45 percig, majd hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt egy-egy teáskanál cukrot szórjunk a tetejükre, zsebsárkánnyal karamellizáljuk, és már fogyaszthatjuk is.

img_20191006_140548-01.jpeg

Nem lehet leírni a créme brulée ízét, ezt egyszerűen meg kell kóstolni, és kész! :) Lágy, vaníliás krém, ropogós karamell réteggel a tetjén. Nem kell tovább részleteznem, isteni finom! :)

Próbáljátok ki!

süti beállítások módosítása