"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Túrólepény

2019. október 04. - Eddi konyhája

img_20190825_185942-01.jpeg

Imádom a túrót, mert nagyon egészséges, alakbarát, és sokféleképpen felhasználható, bár az emberek többsége leginkább édességekhez használja, pedig sós finomságokat is lehet készíteni belőle.

A túrólepény remek reggeli, tízórai, uzsonna vagy egy könnyű vacsora is lehet, mert gyorsan elkészíthető és tápláló.

Hozzávalók (kb.8-10 db-hoz):

- 250 g zsírszegény túró

- 3 kisebb tojás

- kb. 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

- 2 ek olaj

- só, bors

- tetszés szerint zöldfűszerek, hagyma stb. (elhagyhatók)

Elkészítés:

Egy tálban törjük át villával a túrót, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot, és keverjük jól el, A tészta fenti alapanyagai csak irányadók,mert nincs két egyforma tojás, és a liszt minősége is eltérő lehet, ami hatással van az állagra. A lényeg, hogy sűrű legyen a massza, ne legyen folyós, de ne is legyen kemény, Fontos, hogy a serpenyőben könnyen el tudjuk egyengetni, és ne follyon szét. Az olaj azért kell a tésztába, mert egy jó minőségő teflonserpenyőben sütve nem kell további zsiradék a sütéshez, nem fog letapadni. Ha túl sűrű lett, adhatunk hozzá pici tejet, ha túl híg, mehet még bele liszt.

Közepes lángon kell sütni a lepényeket, ehhez tegyünk kis halmokat a serpenyőbe, lapítsuk el őket, majd süssük őket oldalanként 3-4 percig. Nem szabad túlsütni, mert száraz lesz, és megkeményedhet a túró a lepényben.

Én friss szöldségekkel szeretem a legjobban, de bármit ehetünk mellé, sajtot, felvágottakat, esetleg tejfölt kenhetünk a tetejére.

Próbáljátok ki! :)