Nagyon egyszerű finomság, és a legjobb desszertek titka pont ebben az egyszerűségben rejlik.
Mindjárt itt a nyár, aki eddig nem fogyott le, már nem is fog. :) Szóval neki is lehet állni ennek a remek desszertnek, ami könnyen elkészíthető, és nagyon finom.
Hozzávalók (kb. 6 személyre):
A piskótához:
- 3 db tojás
- 60 g cukor
- 75 g liszt (lehetőleg süteményliszt)
- 40 g kukoricakeményítő
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
A csokoládékrémhez:
- 2 csomag csokolédés pudingpor
- 2 tk instant kávépor
- 7 dl tej
- 7-8 ek cukor (ízlés szerint)
- 50 g sótlan vaj
- 100 g étcsokoládé
- 2 csipet fajéj
- 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
A diós grillázshoz:
- 2 bögre kristálycukor
- 1 bögre dióbél
Elkészítés:
A piskótához válasszuk szét a tojásokat, a sárgáját keverjük ki a cukorral, a fehérjéből verjünk kemény habot. A lisztet a sütőporral és a keményítővel szitáljuk át egy tálba, majd mindent keverjünk el óvatosan, hogy ne törjön össze a tojáshab. Kb. 25 percig kell sütni 180 fokon, de tűpróbával ellenőrizni kell. Én 18 cm-es tortaformában sütöttem meg, de egy kis tepsi is bőven jó, mivel a kész piskótát úgyis kockákra vágjuk, ha kihűlt.
A krémhez főzzük meg a pudingot az alapanyagokból a csoki és a vaj kivételével, mert ezeket a kész, forró pudingban kell felolvasztani, ezután hűtsük le az egészet.
A grillázshoz érdemes rögtön egy nagy adagot csinálni, és egy fémdobozban tárolni, amit nem használunk fel. Mivel nem romlik meg, később sokféle desszerthez fel lehet használni: pohárkrémekhez, tortákhoz, palacsintákhoz stb. Az arányok attól függnek, mennyi grillázst szeretnétek, úgy számoljatok, hogy kétszer annyi cukor kell, mint dió. A diót törjük durvára, és tegyünk szilikonlapra. Ha ilyenetek nincs, akkor egy tepsi is megteszi, de fújjátok be olajspray-vel, különben nagyon nehéz lesz felszedni a kész grillázst.
Karamellizáljuk világosbarnára a cukrot, majd óvatosan öntsük a dióra. Nagyon gyorsan meg fog szilárdulni, ezután törjük apróbb darabokra, és tegyük egy késes aprítóba.
A karamell nagyon kemény, ezért nem érdmemes nagy darabokat hagyni benne, különben beletörhet a fogunk.
Nincs más hátra, mint a rétegzés. Egy nagy üvegtálban kezdjük el sorba rakni a piskóta kockákat, kenjük meg vastagon a csokoládékrémmel, és folytassuk ezt addig, amíg el nem fogy. A tetején mindenképpen a krém legyen, erre kell szórni a diós grillázst. Ha akarjátok, tehettek a rétegek közé is grillázst, ez esetben természetesen a desszert íze diósabb és cukrosabb lesz.
Nem szükséges hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, és nem is valószínű, hogy meg tudjátok állni, hogy ne kezdjétek el azonnal felfalni. :)
Sütésre fel!