"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Piskóta csokoládékrémmel rétegezve, diós grillázzsal megszórva

Nagyon komoly desszertnek néz ki, pedig pofonegyszerű elkészíteni

2019. május 26. - Eddi konyhája

20190519_115815-01_2.jpeg

Nagyon egyszerű finomság, és a legjobb desszertek titka pont ebben az egyszerűségben rejlik.

Mindjárt itt a nyár, aki eddig nem fogyott le, már nem is fog. :) Szóval neki is lehet állni ennek a remek desszertnek, ami könnyen elkészíthető, és nagyon finom.

Hozzávalók (kb. 6 személyre):

A piskótához:

- 3 db tojás

- 60 g cukor

- 75 g liszt (lehetőleg süteményliszt)

- 40 g kukoricakeményítő

- 1 tk sütőpor

- 1 csipet só

A csokoládékrémhez:

- 2 csomag csokolédés pudingpor

- 2 tk instant kávépor

- 7 dl tej

- 7-8 ek cukor (ízlés szerint)

- 50 g sótlan vaj

- 100 g étcsokoládé

- 2 csipet fajéj

- 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor

- 1 csipet só

A diós grillázshoz:

- 2 bögre kristálycukor

- 1 bögre dióbél

Elkészítés:

A piskótához válasszuk szét a tojásokat, a sárgáját keverjük ki a cukorral, a fehérjéből verjünk kemény habot. A lisztet a sütőporral és a keményítővel szitáljuk át egy tálba, majd mindent keverjünk el óvatosan, hogy ne törjön össze a tojáshab. Kb. 25 percig kell sütni 180 fokon, de tűpróbával ellenőrizni kell. Én 18 cm-es tortaformában sütöttem meg, de egy kis tepsi is bőven jó, mivel a kész piskótát úgyis kockákra vágjuk, ha kihűlt.

20190414_165826.jpg

A krémhez főzzük meg a pudingot az alapanyagokból a csoki és a vaj kivételével, mert ezeket a kész, forró pudingban kell felolvasztani, ezután hűtsük le az egészet.

20180726_191709.jpg

A grillázshoz érdemes rögtön egy nagy adagot csinálni, és egy fémdobozban tárolni, amit nem használunk fel. Mivel nem romlik meg, később sokféle desszerthez fel lehet használni: pohárkrémekhez, tortákhoz, palacsintákhoz stb. Az arányok attól függnek, mennyi grillázst szeretnétek, úgy számoljatok, hogy kétszer annyi cukor kell, mint dió. A diót törjük durvára, és tegyünk szilikonlapra. Ha ilyenetek nincs, akkor egy tepsi is megteszi, de fújjátok be olajspray-vel, különben nagyon nehéz lesz felszedni a kész grillázst.

Karamellizáljuk világosbarnára a cukrot, majd óvatosan öntsük a dióra. Nagyon gyorsan meg fog szilárdulni, ezután törjük apróbb darabokra, és tegyük egy késes aprítóba.

20180623_162235.jpg

 A karamell nagyon kemény, ezért nem érdmemes nagy darabokat hagyni benne, különben beletörhet a fogunk.

20180623_162600.jpg

Nincs más hátra, mint a rétegzés. Egy nagy üvegtálban kezdjük el sorba rakni a piskóta kockákat, kenjük meg vastagon a csokoládékrémmel, és folytassuk ezt addig, amíg el nem fogy. A tetején mindenképpen a krém legyen, erre kell szórni a diós grillázst. Ha akarjátok, tehettek a rétegek közé is grillázst, ez esetben természetesen a desszert íze diósabb és cukrosabb lesz.

20190519_115829.jpg

Nem szükséges hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, és nem is valószínű, hogy meg tudjátok állni, hogy ne kezdjétek el azonnal felfalni. :)

Sütésre fel!