"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Ropogósra sült, citromos pisztráng majonézzel és zöldbabos kölessel

Pillanatok alatt el lehet készíteni ezt az ételt, ami amellett, hogy nagyon finom, egészséges is

2019. május 19. - Eddi konyhája

20190519_113411.jpg

A pisztrángot azért kedvelem, mert nagyon finom a húsa, könnyen elkészíthető és viszonylag olcsón beszerezhető alapanyag.

Mint a legtöbb halat, a pisztrángot sem kell sokáig sütni, és mivel nagyon ízletes a húsa, fűszereket sem igényel. Nagyon sokféle köret illik mellé, én most kölessel készítettem.

Hozzávalók (2 személyre):

- 2 egész pisztráng belsőségek nélkül (kb. 400 g)

- 1 citrom

- kb. 8 ek kukoricaliszt

- 1 ek kukoricakeméyítő

- 1 ek pirospaprika

- 1-2 tk só

- bors

- kókuszzsír vagy napraforgóolaj a sütéshez

- fél bögre köles (2 dl-es bögrével)

- 2 bögre fagyasztott zöldbab

- 1,5 bögre sós víz

- 1 tk szárított petrezselyem

- 1 tk szárított tárkony

Elkészítés:

A köretet érdemes már az elején feltenni főni, mert pont elkészül akkorra, amikor a hal. A sós vízben keverjük el a babot, a megmosott kölest és a zöldfűszereket, fedjük le az edényt. Nagy lángon forraljuk fel, majd vegyük kis lángra. Kb. 10 perc elég, hogy a köles megpuhuljon.

A pisztrángot mossuk meg, és konyhai papírtörlővel töröljük szárazra. Alaposan sózzuk be kívül-belül, és tegyük a belsejébe a felkarikázott citromot. Egy nagyobb mélytányérban keverjük el a liszet, a keményítőt, a sót, borsot pirospaprikát, és alaposan forgassuk meg benne a pisztrángot. Ettől lesz a hal bőre ropogós.

Azért szeretem a kókuszzsírt használni sütéshez, mert jól bírja a magas hőmérsékletet, és egyáltalán nem lesz büdös tőle a lakás. Nem kell, hogy a hal teljesen elmerüljön a zsiradékben, miközben sül, de legalább a feléig érjen, hogy átforgatva mindenhol átsüljön a halhús, ehhez oldalanként 5-5 perc bőven elég.

A higiéniéra éppúgy ügyeljünk, mint nyers hús esetében! Ne hagyjuk a halat szobahőmérsékleten sokáig a konyhapulton, és alaposan fertőtlenítsünk le mindent a munka végeztével.

Majonézzel és citrommal tálaljuk, és még forrón fogyasszuk el!

Sütésre fel!