Nemcsak nyáron jó sütés nélküli desszertet készíteni, és nem csak azért lehet jó egy ilyen desszert, mert nem kell sütni. Egy ultrakönnyű tortát készítettem, amit télen-nyáron jó érzés befalni.
A szeder az egyik legegészségesebb gyümölcs, és egyben a legnehezebben fehasználható alapanyag. Ha nem lekvárt főzünk belőle, akkor bizony meg vagyunk lőve, mert önmagában azért nem jó érzés csipegetni, anyira fanyar, süteménybe sütve pedig meg kell küzdenünk a rengeteg maggal. Nekem volt a fagyasztóban egy zacskó szeder még nyárról, ideje volt felhasználni. Egy finom joghurttorta lett a végeredmény, amit feltétlenül ki kell próbálnotok! Anyira könnyű elkészíteni, hogy egy amatőr is simán belevághat. És még magok sincsenek benne. :)
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):
- 20 ek. Corn Flakes
- 100 g étcsokoládé
- 40 g teavaj
- 350 g szeder (fagyasztott vagy friss)
- 5 púpozott ek. porcukor + egy kevés víz (0,5-1 dl)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 20 g zselatinpor + 1 dl hideg víz
- 500 g natúr joghurt
- 200 ml habtejszín (30%-os)
- díszítéshez 200 ml habtejszín (30%-os)
- habfixáló
Elkészítés:
Először a zselatinnal és a szederrel kell kezdeni. A zselatint tegyük egy tálba, és öntsük rá az 1 dl hideg vizet, hogy meg tudjon duzzadni. A szedret tegyük egy lábosba a porcukorral és egy pici vízzel, majd forraljuk pár percig, amíg a szeder megpuhul. Turmixoljuk össze, majd egy szűrőn keresztül öntsük egy másik edénybe, így a magokat fel tudjuk fogni.
Amíg hűl, készítsük el a tortaalapot. A Cornes Flakes-t törtjük össze kissé, maradjanak benne nagyobb darabok. A vajat a csokival olvasszuk fel, keverjük el a Corn Flakes-szel, és nyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába, majd tegyük be a hűtőbe.
A még meleg, de már nem forró szederléhez adjuk a felpuhult zselatint, és jól keverjük el, hogy teljesen elolvadjon benne. Keverjük hozzá a joghurtot, én most 1,5 %-os zsírtartalmút használtam. Minél zsírosabb a joghurt, annál sűrűbb, szóval ha zsírosabb, az csak jobb, de zsírszegényebb ne legyen, mert az már túl híg.
Verjünk fel 200 ml habtejszínt, és keverjük a szedres joghurthoz. Vegyük ki a hűtőből a tortaalapot, és öntsük rá a keveréket, majd tegyük vissza a hűtőbe a dermedni. Ez legalább másfél óra. Ha már megkötött a zselatin, levehetjük a tortaforma oldalát.
A díszítéshez verjünk fel megint 200 ml habtejszínt, érdemes egy adag fixálót is tenni hozzá, hogy később se essen össze a hab. Többféle habfixálót lehet kapni, mindig kövessük a csomagoláson szereplő leírást! Tegyük a tejszínt nyomózsákba, és díszítsük vele a torta szélét. Tehetünk rá apró cukorgyöngyöket, de díszíthetjük friss gyömölccsel, mentalevéllel, csokival vagy amivel csak szeretnénk.
Ez egy igazán habkönnyű desszert, nem telít el, és nem geijl, nem beszélve arról, milyen pofonegyszerű elkészíteni. A tortaalap roppanós, de ha állt egy napot, akkor kissé megpuhul a Corn Flakes. Más tésztaalappal is lehet próbálkozni, pl. a csokis brownie alap is remekül illik hozzá.
Ha 12 szeletre vágjuk a tortát, akkor egy szeletben 245 kCal van. Ez nem olyan vészes, feltéve, ha nem hármat esztek egyszerre, mint én. :)
Próbáljátok ki!