Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Sütés nélküli szedres joghurttorta

Könnyen elkészíthető, habkönnyű desszert akár kezdőknek is

2019. március 10. - Eddi konyhája

20190310_130628.jpg

Nemcsak nyáron jó sütés nélküli desszertet készíteni, és nem csak azért lehet jó egy ilyen desszert, mert nem kell sütni. Egy ultrakönnyű tortát készítettem, amit télen-nyáron jó érzés befalni.

A szeder az egyik legegészségesebb gyümölcs, és egyben a legnehezebben fehasználható alapanyag. Ha nem lekvárt főzünk belőle, akkor bizony meg vagyunk lőve, mert önmagában azért nem jó érzés csipegetni, anyira fanyar, süteménybe sütve pedig meg kell küzdenünk a rengeteg maggal. Nekem volt a fagyasztóban egy zacskó szeder még nyárról, ideje volt felhasználni. Egy finom joghurttorta lett a végeredmény, amit feltétlenül ki kell próbálnotok! Anyira könnyű elkészíteni, hogy egy amatőr is simán belevághat. És még magok sincsenek benne. :)

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):

- 20 ek. Corn Flakes

- 100 g étcsokoládé

- 40 g teavaj

- 350 g szeder (fagyasztott vagy friss)

- 5 púpozott ek. porcukor + egy kevés víz (0,5-1 dl)

- 1 zacskó vaníliás cukor

- 20 g zselatinpor + 1 dl hideg víz

- 500 g natúr joghurt

- 200 ml habtejszín (30%-os)

- díszítéshez 200 ml habtejszín (30%-os)

- habfixáló

Elkészítés:

Először a zselatinnal és a szederrel kell kezdeni. A zselatint tegyük egy tálba, és öntsük rá az 1 dl hideg vizet, hogy meg tudjon duzzadni. A szedret tegyük egy lábosba a porcukorral és egy pici vízzel, majd forraljuk pár percig, amíg a szeder megpuhul. Turmixoljuk össze, majd egy szűrőn keresztül öntsük egy másik edénybe, így a magokat fel tudjuk fogni.

Amíg hűl, készítsük el a tortaalapot. A Cornes Flakes-t törtjük össze kissé, maradjanak benne nagyobb darabok. A vajat a csokival olvasszuk fel, keverjük el a Corn Flakes-szel, és nyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába, majd tegyük be a hűtőbe.

A még meleg, de már nem forró szederléhez adjuk a felpuhult zselatint, és jól keverjük el, hogy teljesen elolvadjon benne. Keverjük hozzá a joghurtot, én most 1,5 %-os zsírtartalmút használtam. Minél zsírosabb a joghurt, annál sűrűbb, szóval ha zsírosabb, az csak jobb, de zsírszegényebb ne legyen, mert az már túl híg.

Verjünk fel 200 ml habtejszínt, és keverjük a szedres joghurthoz. Vegyük ki a hűtőből a tortaalapot, és öntsük rá a keveréket, majd tegyük vissza a hűtőbe a dermedni. Ez legalább másfél óra. Ha már megkötött a zselatin, levehetjük a tortaforma oldalát.

A díszítéshez verjünk fel megint 200 ml habtejszínt, érdemes egy adag fixálót is tenni hozzá, hogy később se essen össze a hab. Többféle habfixálót lehet kapni, mindig kövessük a csomagoláson szereplő leírást! Tegyük a tejszínt nyomózsákba, és díszítsük vele a torta szélét. Tehetünk rá apró cukorgyöngyöket, de díszíthetjük friss gyömölccsel, mentalevéllel, csokival vagy amivel csak szeretnénk.

20190310_130035.jpg

Ez egy igazán habkönnyű desszert, nem telít el, és nem geijl, nem beszélve arról, milyen pofonegyszerű elkészíteni. A tortaalap roppanós, de ha állt egy napot, akkor kissé megpuhul a Corn Flakes. Más tésztaalappal is lehet próbálkozni, pl. a csokis brownie alap is remekül illik hozzá.

Ha 12 szeletre vágjuk a tortát, akkor egy szeletben 245 kCal van. Ez nem olyan vészes, feltéve, ha nem hármat esztek egyszerre, mint én. :)

Próbáljátok ki!

süti beállítások módosítása