Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Szalagos farsangi fánk

A farsangi szezon kihagyhatatlan süteménye a szalagos fánk

2019. február 18. - Eddi konyhája

20190217_162318.jpg

A fánk nem éppen a diétás élet alapétele, de nem múlhat el farsangi szezon egy pihepuha, szalagos fánk nélkül, baracklekvárral.

Sosem sütöttem olajban fánkot, több receptemnél írtam már, hogy nem vagyok az olajban sütés híve. Eddig sütőben készítettem a fánkot, ennek a receptjét már megosztottam veletek korábban, IDE kattintva eléritek ezt is.

Ha nem szeretnétek olajszagúak lenni, használhattok kókuszzsírt a sütéshez. Nekem van fánk szaggatóm, de lehet bármilyen poharat használni.

Hozzávalók (10 db nagy fánkhoz):

- 300 g simaliszt

- 2 tojássárgája

- 130 ml langyos tej+1 tk cukor

- fél zacskó porélesztő

- 2 ek cukor

- 40 g olvasztott vaj

- 1 csipet só

- 1 tk rum (elhagyható)

- olaj vagy kókuszzsír a sütéshez

- porcukor és lekvár a fogyasztáshoz

Elkészítés:

A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, közben mérjük ki a többi alapanyagot. Dagasszunk hólyagos, lágy tésztát, és 1 órán át kelesszük letakarva langyos helyen. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra, és szaggassuk ki a fánkokat. Takarajuk le, és kb. 20 percet hagyjuk újra kelni, ezalatt melegítsük fel az olajat. Én a kókuszzsírt azért kedvelem jobban, mert egyáltalán nem lesz tőle olajszagú a lakás. Fontos, hogy bő zsiradékban süssük a fánkokat (pl. lábosban), olyan edényben, aminek van fedele is. Az a lényeg, hogy az olaj/zsír kellően meleg legyen, de ne legyen forró, tehát inkább közepes lángon tartsuk, hogy ne hevüljön túl, különben a fánkok megégnek, mielőtt megsülnének belül is, ha viszont nem elég meleg, a fánk megszívhatja magát olajjal. Sajnos nekem nincs maghőmérőm erre a célra, ezért "érzésre" csináltam. :) Sok sikert mindenkinek! :)

A szalagos fánk úgy lesz szalagos, hogy ha a fánk első oldalát fedő alatt sütjük, mert az így keletkezett gőztől kellően meg tud emelkedni a tészta. Ha szeretnénk, hogy egy kis mélyedés legyen a fánk közepén, akkor az ujjunkkal nyomjuk meg a tésztát, mielőtt az olajba tesszük. Mindkét oldalnak elég kb. 1,5 perc sütés, megfordítás után már nem kell a fedő.

20190217_162312.jpg

Itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd ha picit kihűlt, de még langyos, szórjuk meg porcukorral, tegyünk mellé baracklekvárt, és élvezzük ezt a farsangi csodát! :)

20190217_162523.jpg

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása