Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Mexikói bulgur

Fűszeres, laktató és villámygorsan elkészíthető egytálétel

2019. február 10. - Eddi konyhája

20190210_143309.jpg

Ha nem vagyunk vegetáriánusok, akkor sokszor fejtörést okozhat, milyen húsmentes ételt készítsünk, ha unjuk a tésztaételeket. Egy biztos: vegetáriánus soha nem leszek, de nem mindig vágyom a húsevésre. Ilyenkor jól jön egy finom, egészséges egytálétel, amivel jól tudok lakni.

Sokan panaszkodnak arra, hogy nincs idejük főzni. Ez pontosan olyan üres kifogás, mint hogy nincs időnk tornázni, nincs időnk olvasni, nincs időnk nyelvet tanulni, és még sorolhatnám. Időnk mindig arra van, amire akarjuk, hogy legyen. Ha pedig valaki eldönti, hogy főzni akar, akkor a lehetőséget is megteremti erre. Nekem sincs mindig tengernyi időm főzőcskézni, éppen ezért gondoskodom arról, hogy legyenek nem romlandó alapanyagok itthon, amikhez nyúlhatok ilyenkor. Mert a "nincs időm főzni" kifogás mellett a másik leggyakoribb ok a "nincs itthon alapanyag". Hagyjuk ezt. A mélyhűtés és a konzerválás ma már megoldja ezt a súlyos problémát. :) Annyi helye azért mindenkinek van otthon, hogy elférjen a fagyasztóban néhány zacskó zöldség, a polcon vagy spájzban pedig egy-két konzerv.

Remek ilyen életmentő alapanyag a bab vagy a kukorica, főleg a konzervek. Nem kell velük bíbelődni, finomak, táplálóak, és sokféle egytálételhez passzolnak. Én most egy mexikói ihletésű cuccot rottyantottam belőlük, és elég ütős lett a végeredmény.

Hozzávalók (kb. 4 főre):

- paradicsomos babkonzerv (340 g-os konzerv)

- hántolt kukorica (340 g-os konzerv)

- 2 ek olívaolaj

- 2 szál újhagyma

- 5-6 db aszalt paradicsom

- 2-3 nagyobb fogkhagymagerezd

- 1 tk őrölt római kömény

- 1 tk őrölt koriandermag

- chiliszósz (ízlés szerint)

- só, bors (ízlés szerint)

- 1 bögre bulgur (2,5 dl)

- 2 bögre víz

Elkészítés:

A szárított paradicsomot, a fokhagymát és az újhagymát vágjuk apró darabokra. A fokhagymát futtassuk meg az olívaolajon egy magasabb falú edényben. A kukoricáról öntsük le a levelet, a babról ne, mert a paradicsomlé is kelleni fog. Minden alapanyagot adjunk a hozzá a fokhagymához, keverjük jól el, és fedjük le. Főzzük közepes lángon, amíg a bulgur meg nem puhul, ez kb. 15 perc. Ennyi az egész.

20190210_143241.jpg

Ez egy végtelenül egyszerű egytálétel, laktató, fehérjedús, mégis egészséges. Próbáljátok ki, ha valami húsmentes, könnyen elkészíthető fogásra vágytok. Én korianderlevél híján bazsalikomlevéllel díszítettem, ami meglepő módon nem is volt rossz hozzá. :)

A teljes adag étel 1 g-jában 1,14 kCal van.

Főzésre fel!

süti beállítások módosítása