Még mindig maradt mézes kalács? És a fületeken jön már ki? :) Ha unjátok a sok laktató karácsonyi sütit, de vágytok valami könnyedebb finomságra, akkor készíthettek egy szuper pohárdesszertet, ami új szintre emeli a mézes kalácsot.
Sok egyszerűen elkészíthető pohárkrém alapja a kekszmorzsa, hát miért ne lehetne ez a keksz mézes kalács? Az ünnepek elmúltával majdnem mindenkinél akad még néhány kósza mézes kalács, amit sokkal szívesebben fogyasztunk el egy könnyű pohárkrémben.
Hozzávalók (6 személyre):
- néhány mézes kalács (poharanként két marék morzsát használtam, de lehet kevesebb és több is ízlés szerint)
- 4 dl habtejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)
- 250 g zsíros túró
- 5-6 ek porcukor (ízlés szerint)
- 2 tk instant kávé
- 3 ek tej
- 80 g étcsokoládé
Elkészítés:
A tejszínből 1 dl-t öntsünk egy edénybe, és melegítsük meg a mikróban addig, amíg gyöngyözni kezd a széle. Ekkor vegyük ki, és adjuk hozzá a kockára tördelt csokit, majd tegyük félre. A forró tejszín fel fogja olvasztani a csokit, ebből lesz a ganache. Amíg áll, időnként kevergessük meg, hogy a csoki teljesen felolvadjon, és szép fényes legyen a ganache.
Tudom, furcsa lehet a túró használata egy csokis-kávés desszertben, sokan inkább mascarpone-t használnak. Mary Berry szakásckönyvében azonban remek ötletet találtam, miszerint túróval és pici tejjel lehet helyettesíteni a mascarpone-t, mert ez utóbbiért én nem rajongok túlzottan. Szóval a tejet melegítsük meg, és keverjük el benne az instant kávét, ha kihűlt, a porcukorral együtt adjuk hozzá a túróhoz, és botmixerrel keverjük teljesen simára.
A maradék tejszínt verjük habbá. Ügyeljük rá, hogy a tejszín hűtőhideg legyen! Keverjük el benne a kávés túrókrémet, és ezzel a krém el is készült.
A mézes kalácsokat törjük apró darabokra. Egy-egy maréknyit szórjunk a poharak aljába (2 dl-es poharakat használtam), erre mehet 2-3 evőkanál a krémből, majd ismételjük meg mindezt még egyszer. Időközben kihűlt a ganache ahhoz, hogy ráönthessük a pohárkrémre. Ha forró lenne, nem képezne szép réteget a könnyű tejszínes krémen, ha viszont hűtőhideg, nem lehet önteni. Ezért kell ezzel kezdeni, és amíg a többi összetevőt elkészítjük, szobahőmérsékletűre tud hűlni.
Gyakorlatilag azonnal fogyasztható, így ropogósabb a mézes kalács, és folyós a ganache, de betehetjük a hűtőbe is állni. Ez esetben a ganache nem lesz folyós, és a mézes kalács is megpuhul kissé. Szóval döntsétek el, melyik állag a szimpatikusabb, és ennek megfelelően időzítsétek az elfogyasztását.:)
Könnyen elkészíthető, mégis látványos desszert. Próbáljátok ki, mert nagyon finom!
Sütire fel! :)