"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Hókifli

A világ legegyszerűbb teasüteménye

2018. december 22. - Eddi konyhája

20181211_142722.jpg

Ez a sütemény mindent ötvöz, amit elvárhatunk egy karácsonyi sütitől: csak pár, olcsó hozzávaló kell hozzá, pillanatok alatt elkészíthető, nem igényel nagy tudást, elronthatatlan, szép és finom. Mi kell még? :) Hát a tuti recept. Mutatom. ;)

A hókifli igazi karácsonyi süti, bár az én gyerekkoromban sosem sütött Anyu. Úgyhogy nekem kellett elkezdenem ezt a hagyományt, mert bár először sütöttem most hókiflit, de nem utoljára, az biztos.

Hozzávalók (két tepsi sütihez):

- 330 g finomliszt

- 100 g porcukor

- 250 g vaj

- 120 g darált dió

- 1 citrom vagy narancs reszelt héja

+porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

Ez egy linzersütemény, úgyhogy ugyanazokra a dolgokra kell figyelni, mint minden linzersütinél: a vaj legyen hideg, gyorsan dolgozzunk vele és hagyjuk a hűtőben pihenni a tésztát. Csak ezeket kell betartani, és  tuti jól sikerül majd.

A hideg vajat kockázzuk fel, minden más hozzávalót tegyük egy tálba. A vajat morzsoljuk el az ujjainkkal a tésztában, ehhez a művelethez jobb gépet használni. Ha már morzsás állagú, könnyen össze tudjuk gyúrni a kezünkkel. Azért kell gyorsan dolgozni, mert a kezünk melege elkezdi megolvasztani a vajat. Mikor összeállt, ezért kell betenni a hűtőbe a tésztát pihenni, folpackba csomagolva.

Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Pihentetés után vegyük ki a tésztát a hűtőből, csípjünk le belőle egy darabot, és sodorjunk belőle kb. 1,5 cm átmérőjű rudat, legyen olyan vastag, amilyen vastag hókifliket szeretnénk. A mérete nem fog változni, mert sem sütőpor, sem tojás nincs a tésztában. Vágjunk egyforma hosszúságú darabokat a rúdból, és hajlítsuk kifli formájúra, majd tegyük őket a sütőpapíros tepsire. Ismételjük ezt addig, amíg el nem fogy a tészta.

20181211_133746.jpg

Süssük kb. 10-12 percig, ennél tovább nem szabad, a tésztának világosnak kell maradnia, és ha túlsütjük, kiszárad a hókifli. Ha már nem forró, de még meleg, szórjuk meg porcukorral, jó alaposan. Légmentesen záródó dobozban sokáig eláll... elállna, ha nem etetné magát annyira. :) Pontosan emiatt eleve dupla adaggal indítsatok, de tényleg! :)

20181211_143441.jpg

Ezt a süteményt akár Karácsony napján is elkészíthetitek, annnyira egyszerű és gyors.

Sütésre fel!