Ez a sütemény mindent ötvöz, amit elvárhatunk egy karácsonyi sütitől: csak pár, olcsó hozzávaló kell hozzá, pillanatok alatt elkészíthető, nem igényel nagy tudást, elronthatatlan, szép és finom. Mi kell még? Hát a tuti recept.
Hozzávalók (két tepsi sütihez):
- 330 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 250 g vaj
- 120 g darált dió
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
+porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
Ez egy linzersütemény, úgyhogy ugyanazokra a dolgokra kell figyelni, mint minden linzersütinél: a vaj legyen hideg, gyorsan dolgozzunk vele, és hagyjuk a hűtőben pihenni a tésztát, mielőtt megformázzuk. Csak ezeket kell betartani, és tuti jól sikerül majd.
A hideg vajat kockázzuk fel, minden más hozzávalót tegyük egy tálba. A vajat morzsoljuk el az ujjainkkal a tésztában, ehhez a művelethez jobb gépet használni. Ha már morzsás állagú, könnyen össze tudjuk gyúrni a kezünkkel. Azért kell gyorsan dolgozni, mert a kezünk melege elkezdi megolvasztani a vajat. Mikor összeállt, tegyük a hűtőbe a tésztát pihenni legalább fél órára, folpackba csomagolva.
Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Pihentetés után vegyük ki a tésztát a hűtőből, csípjünk le belőle egy darabot, és sodorjunk belőle kb. 1,5 cm átmérőjű rudat, legyen olyan vastag, amilyen vastag hókifliket szeretnénk. A mérete nem fog változni, mert sem sütőpor, sem tojás nincs a tésztában. Vágjunk egyforma hosszúságú darabokat a rúdból, és hajlítsuk kifli formájúra, majd tegyük őket a sütőpapíros tepsire. Ismételjük ezt addig, amíg el nem fogy a tészta.
Süssük kb. 15 percig (sütőtől függően), ennél tovább nem szabad, a tésztának világosnak kell maradnia, és ha túlsütjük, kiszárad a hókifli. Ha már nem forró, de még meleg, hempergessük porcukorba. Légmentesen záródó dobozban sokáig eláll.
Ezt a süteményt hetekkel az ünnepek előtt megsüthetjük, de akár Karácsony napján is elkészíthető, annyira egyszerű és gyors.
Sütésre fel!