Ennek a csodás sütőtökös lepénynek az ötlete nem saját, többszöri nekifutásra azonban kikísérleteztem magamnak a megfelelőt, amit végre most már megoszthatok Veletek. Az eredeti receptet nem próbáltam ki, de biztosan remek az is, ide kattintva olvashatjátok.
A sütőtöknek szezonja van, olcsón beszerezhető bárhol, és nagyon egészséges. Használjátok!
Hozzávalók (kb. 10 db lepényhez):
- 250 g sült sütőtökpüré
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g sima liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 175 g natúr joghurt
- 1 nagy marék reszelt grada padano (vagy bármilyen érlelt, kemény sajt)
- 1 ek olívaolaj
- só, bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk hosszában félbe, magozzuk ki, és süssük meg a sütőben. Ez a sütőtök méretétől függően kb. 45-60 perc alatt megvan 200 fokon. A puha, megsült sütőtökből mérjük le a szükséges mennyiséget, majd pürésítsük botmixerrel. Én úgy szoktam csinálni, hogy az egész sütőtököt pürésítem, majd lemérve kiporciózom zacskókba, és mehet a fagyasztóba. Így ha valamilyen ételhez vagy süteményhez szükségem van sütőtökpürére, csak előkapom az egyik zacskót. :)
Mérjük ki az alapanyagokat egy keverőtálba. Figyelem! A fenti arányok irányadóak, függnek attól, hogy a sütőtök mennyire leveses, vagy mennyire nagy a tojás, ezek befolyásolhatják a tészta állagát. Az a lényeg, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk, ami nem folyik.
A sütésnél arra kell figyelni, hogy mindenképpen tapadásmentes serpenyőben süssük és alacsony lángon, mert könnyen megéghet. Emiatt eltart pár percig a sütése, de megéri! Nem kell beolajozni a serpenyőt, mert a tésztában van olaj, de ha nem jó minőségű az edény, akkor inkább kenjétek meg olajjal, nehogy odaragadjon.
Remek köret húsok mellé, de én önmagában is szeretem, nagyon finom vacsorára túrókrémmel is. Próbáljátok ki!
Sütésre fel!