Ki ne szeretné az almás pitét? Ilyenkor, ősszel különösen népszerű édesség, és ahány ház, annyi recept van hozzá. Anyukám nagyon finom almás pitét süt, tepsiben, puha tésztával. Én viszont ropogós, omlós pitetésztát szerettem volna, piteformában. Az eredmény annyira jól sikerült, hogy muszáj megosztanom Veletek.
Hozzávalók (6-8 személyre):
- 190 g zabliszt
- 125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 190 g margarin
- 2 ek cukor
- egy csipet só
- 6 ek hűtőhideg víz
- kb. 450 g meghámozott, kimagozott alma (kb.5 db)
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt gyömbér
- kb. 5 ek virágméz (ízlés szerint)
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 1 tojássárgája a kenéshez + kristálycukor a szóráshoz
Elkészítés:
A jó pitetészta egyik titka, hogy a margarint hidegen kell összemorzsolni a liszttel. Lehetőleg ne sokáig bíbelődjünk vele, nehogy túlságosan felmelegítse a margarint a kezünk melege. Ha összeállt, tegyük zacskóba, és mehet pihenni a hűtőbe. Legalább 30 perc kell neki a hidegben, ez a pitetészta másik titka. Ezalatt készítsük el a tölteléket.
A meghámozott, kimagozott almákat vágjuk kis kockákra, és szórjuk rá a fűszereket. A pudingport oldjuk fel a mézben, öntsük a fűszeres almára, és keverjük össze. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és a lehűtött pitetésztát vegyük ki a hűtőből.
Osszuk kétfelé a tésztát, és nyújtsuk ki őket alaposan belisztezett deszkán. A tészta egyik fele fog a piteforma aljába kerülni, nyomkodjuk el az oldalát, hogy legyen pereme. Piterforma híján megteszi egy jénai tál vagy egy tortaforma is. Nem kell kivajazni a formát, mert rengeteg zsiradék van a tésztában, nem fog odaragadni. A tésztát nem kell elősütni, mehet rögtön rá az almatöltelék. A tészta másik feléből szaggassunk tetszés szerinti formákat, és úgy rendezzük el a pite tetején, hogy csak kevés hézag legyen. Hézagra azért van szükség, hogy a gőz sütés közben távozhasson, de ne vigyük túlzásba, különben kiszáradhat a töltelék, ezért nem javaslom a rácsos díszítést. Mehet a tészta egyben is a pite tetejére, de ez esetben szurkáljuk meg villával.
A tojássárgájával kenjük meg a pite tetejét, és szórjuk meg cukorral. Süssük kb. 45 percen keresztül, amíg szép, aranybarna színt kap.
Persze lehet turbózni vaníliafagyival, de nekem az már túl sok lenne a jóból. Nagyon finom így is a fűszeres almatölteléktől és a ropogós, omlós pitetésztától. Feltétlenül próbáljátok ki!
Sütésre fel!