"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Tönkölylisztes, sokmagvas kifli

Egy szuperegészséges pékáru olcsón, házilag? Lehetséges!

2018. szeptember 24. - Eddi konyhája

20180923_142226_2.jpg

Akik egy ideje követik a blogomat, tudják, hogy nem rajongok a boltban vagy hazai pékségben kapható péksütikért és pékárukért. Ha valami véletlenül ehető és jó minőségű, az azonnal tripla annyiba kerül, mert ez egy ilyen ország. Akárhol jártam eddig a világban, a legutolsó kisboltban is finom volt a pékáru. Itthon meg alapvetően három dologba botolhatunk: Fornetti, üreges zsemle vagy méregrdága kézműves cuccok. Szóval amíg a hazai pékségek többsége inkább az olcsóságra megy és nem a minőségre, érdemes megtanulni dagasztani.:)

Na de mielőtt a pékek szakszervezete nekem ugrana fenti soraimért, gyorsan megosztom Veletek új receptemet, amit egy valóban isteni finom, pékségben kapható kifli ihletett. Egy tönkölylisztes, sokmagvas cuccról van szó, amelynek megvásárlásáról azért fogok teljesen leállni, mert az ára kezd az egekbe szökni, miközben harmadannyi pénzből kihozom itthon (egy darab csak 38 Ft így), mert imások sütni, mert 38 Ft-ból kijön egy darab, és mert még finomabb is az enyém! :)))

Eddig receptjeimben is ódákat zengtem már a tönkölylisztről, ami természetesen akkor egészséges igazán, ha teljes kiőrlésűt veszünk. Ennek a lisztnek nincs erős íze, mint pl. a rozslisztnek, és magas a sikértartalma, ezért a belőle készült péksütemény nem lesz nehéz és sűrű.

Hozzávalók (8 db):

- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

- 150 g BL55-ös vagy BL00 liszt

- 1,5 dl langyos tej

- 1,5 dl víz

- 0,5 dl étolaj

- 1 zacskó porélesztő

- 1 tk cukor

- 1-2 tk só (ízlés szerint)

- 4 ek magkeverék (lenmag, napraforgómag)

- 2 ek nagyszemű zabpehely

Elkészítés:

A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd adjuk a többi alapanyaghoz és dagasszunk rugalmas tésztát belőle. Akkor jó a tészta, hogy ha az ujjunkat enyhén belenyomva a tésztába, visszaugrik a tészta, és nem marad ott az ujjunk nyoma.

Ahhoz, hogy kellően levegős, könnyű kifliket kapjunk a végén, legalább 2 órát hagyjuk magára a tésztát, egy tiszta konyharuha alatt kelesszük szobahőmérsékleten. Nem kell feltétlen meleg helyre tenni, de arra ügyeljünk, hogy ne hűvös, huzatos helyre tegyük.

Ha megkelt a tészta, osszuk 8 egyforma részre, és sodorjunk belőle kifliket. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, takarjuk le újra a konyharuhával és kelesszük még fél órán át. A kiflik tetejét tetszőlegesen bevagdoshatjuk egy éles késsel előtte. A sütőt eközben melegítsük elő 180 fokra. Amikor betesszük a kifliket, spricceljünk vizet a forró sütőbe, és csukjuk is be rögtön a sütőajtót. Az így keletkezett gőznek köszönhetően a kiflik szépen meg fognak emelkedni.

Süssük a sütő középső rácsán 20-25 percig, sütőtől függően. Ha már szép aranybarnák, akkor készen vannak.

20180923_142402.jpg

Tekintettel arra, hogy ezekben a házi kiflikben nincsenek stabilizátorok és tartósítószerek, 2-3 nap után már nem lesznek olan frankók, mint frissen. Én mindig frissen szoktam lefagyasztani a péksütiket, amikor már kihűltek. Reggel pár perc a mikró alacsony fokozatán, és garantáltam olyan kiflink lesz reggel, mintha akkor készültek volna.

20180923_142429.jpg

Feltétlenül próbáljátok ki, mert nagyon-nagyon finom!!! Ha kérdésetek van az elkészítéssel, vagy a dagasztással kapcsolatban, írjatok bátran!

Sütésre fel!