"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Házi, főzött vaníliafagyi

2018. augusztus 23. - Eddi konyhája

20180821_172445.jpg

Elképesztően finom és krémes fagylalt receptet kerestek? Ne keressetek tovább!

Állítólag idén nem lesz ősz, úgyhogy rendezkedjünk be szépen erre, és álljunk neki a fagyigyártásnak! :)

Én laktózmentes verziót készítettem, de akinek nincs ezzel problémája, csinálhatja természetesen "normál" alapanyagokkal.

Hozzávalók (4 főre):

- 400 ml habtejszín (legalább 30%-os)

- 120 ml tej

- 4 tojássásrgája

- 70 g cukor

- 10 g vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd)

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt öntsük egy lábosba, és adjuk hozzá a vaníliát. Ha valódi vaníliarúddal dolgozunk, akkor természetesen kaparjuk ki a magokat, de a szárát is tegyük a tejszínes keverékbe. Hevítsük fel, de ne forraljuk, elég gyöngyöznie.

Egy tálban a tojássárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral, és óvatosan, állandó kevergetés mellett öntsük rá a meleg, vaníliás tejszínt, majd az egészet öntsük vissza a lábosba, és újra kezdjük el melegíteni. Vigyázat, ne hagyjuk abba a kevergetést!

Nem kell most sem forráspontig hevíteni a keveréket, az a cél, hogy a tojás kellő hőzekelést kapjon, és besűrűsödjön a vaníliás keverékünk. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy húzzunk az ujjunkkal egy csíkot a fakanálon, és ha megmarad a csík, akkor már elég sűrű, és levehetjük a tűzről.

Hagyjuk teljesen kihűlni, és pár órára tegyük be a hűtőbe. Ha már hűtőhideg, mehet a fagyigépbe, és kész! :)

20180821_172356.jpg

Figyelem! Nem lehet abbahagyni az evését! :) Ennek tudatában álljatok neki az elkészítésének! :)

Fagyira fel! :)