"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Gyümölcsös diótorta fehércsokival

Mennyei finomság, amit nagyon egyszerű elkészíteni

2018. augusztus 20. - Eddi konyhája

20180707_132014_1.jpg

Ennek a tortának az alapja egy klasszikus diós bögreméretes süti, amit bár gyakran szoktam sütni, eddig még nem osztottam meg Veletek a receptjét, itt volt hát az ideje.

Anyukám továbbfejlesztette az alapreceptet, és készített belőle egy isteni tortát, amit rengeteg gyümölccsel és fehércsokival dobott fel. És bár én az alaptésztáért is odavagyok gyerekkorom óta, ennek a családi klasszikusnak a felturbózott változatát mutatom most meg Nektek, mert legközelebb lehet, hogy én is Anyu verzióját fogom megsütni. :)

Hozzávalók (26 cm-es tortához):

- 1 bögre daralált dió (2,5 dl-es bögrével mérve)

- 1 bögre cukor

- 1 bögre tej

- 1 bögre liszt

- 1 tojás

- 40 g vaj

- 1 kis zsacskó sütőpot (10-12 g-os)

- 1 marék aszalt lime

- 1 marék aszalt narancs

- reszelt citromhéj

- 1 tk őrölt fahéj

- a tetejére 100 g fehércsoki+friss gyümölcsök ízlés szerint

Elkészítés:

A diót daráljuk le, és a többi alapanyaggal együtt keverjük össze. Öntsük a masszát a tortaformába, amit előzőleg érdemes kibélelni sütőpapírral. Süssük 180 fokon kb. 30 percig, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy biztosan átsült-e a közepe.

Ha a tészta kihűlt, a fehércsokit olvasszuk fel, és öntsük a tetejére. Tetszés szerint tegyünk a tetejére piros bogyós gyümölcsöket, és már lehet is enni.

20180707_131756_1.jpg

20180707_132036_1.jpg

Ha azt szeretnénk, hogy a csoki picit puha maradjon a tetején hűtés után is, olvasztáskor keverjünk bele egy kevés habtejszínt is.

A klasszikus diós bögreméretes süti ugyanez aszalt gyümölcsök és a csokis díszítés nélkül. Bármelyik verziót sütitek meg, egész biztosan sikert arattok vele! Én nem vagyok nagy rajongója a diónak, de ez a süti annyira isteni, hogy bármikor meg tudnám enni. Próbáljátok ki!

Sütésre fel! :)