"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Diétás tojásos nokedli

Egy ínycsiklandó tavaszváró eledel, amit egészséges verzióban is elkészíthetünk.

2018. február 04. - Eddi konyhája

p1013751.JPG

Imádom a nokedlit, ahogy egy magyar emberhez illik. A legnagyobb kedvencem a tojásos nokedli, de egyrészt azért, mert kissé macerás, másrészt azért, mert nem túl alakbarát, elég ritkán készítettem eddig. Utóbbira azonban megtaláltam a megfelelő megoldást, és kipróbáltam tönkölylsztből elkészítve. Nos, az eredmény abszolút remek lett. :)

Hozzávalók (2 nagy adag):

- 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (lehet egy része sima liszt is)

- 2 db tojás

- kb. 2 dl víz

- 1 tk só (ízlés szerint)

- tojásrántotta (kb. 5 tojásból)

Elkészítés:

A nokedli tészta klasszikusan a kezdő háziasszonyok rémálma lehet, mert itt aztán tényleg mindenki azt mondja, hogy "hát amennyit a liszt felvesz", meg "érezni fogod, mikor jó a tészta" stb. De tényleg így van. :) A nokedli tésztát elrontani nem lehet, maximum nem lesz tökéletes. Azt kell figyelmbe venni, hogy a tésztának lágynak kell lennie, ragacsosnak, mert szaggatni fogjuk. Ha túl sok lisztet keverünk hozzá, a végeredmény túl kemény lesz. Szóval a vizet először apránként adjuk hozzá a masszához, és amikor már összeáll a tészta, de elég ragacsos, akkor jó. Forró vízben szaggassuk ki a tésztát, erre vannak remek eszközök, de egy kis vágódeszkáról, késheggyel szaggatva is meg lehet csinálni. Ha feljönnek a víz tetejére, 1 percig még főzzük, és készen is van. Szedjük ki szűrővel a vízből, és tegyük egy tálba.

27848153_1827242647286870_1153083365_n.jpg

Egy serpenyőben dinszteljünk hagymát olívaolajon, én most újhagymát használtam, majd készítsünk tojásrántottát. Keverjük össze a nokedlivel, és kész! :) A legjobban a fejes saláta illik hozzá, de bármilyen savanyúság mehet mellé!

p1013749.JPG

A tönkölylisztnek köszönhetően lesz egészséges, a tojástól pedig igazán tápláló ez a fogás. A mosogatást leszámítva ez egy pillanatok alatt összedobható, nagyon finom és olcsó étel. Próbáljátok ki!

Főzésre fel!