"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Ropogósra sült pisztráng

Tegye fel a kezét, akinek nem mindig sikerül a halsütés!

2017. december 09. - Eddi konyhája

20181020_123532.jpg

Ezzel a recepttel tökéletes lesz a pisztrángélmény: kívül ropogós, belül szaftos halhús, maga a mámor. :) Bevallom, halsütés terén csak a lazaccal nem szoktam felsülni, minden más hallal van valami bajom: vagy kiszárítom, vagy szanaszét esik a halhús, vagy nem lesz ropogós a bőre stb. A pisztrángot nagyon szeretem, mert nem drága, finom a húsa, és hála annak a bizonyos élelmiszerboltnak, könnyen hozzá lehet jutni. :)

Sütöttem már serpenyőben és sütőben is, de eddig sosem sikerült úgy, mint abban a szalajka völgyi kis étteremben, ahol a tulajdonos bácsi csinálta egy hideg téli délutánon. :) Nem adtam fel a küzdelmet, végre úgy tudtam megsütni ezt a nyavalyás halat, hogy abszolút remek legyen! :)))

Hozzávalók (egy adag):

- 1 egész pisztráng, belsőség nélkül (kb. 200 g)

- 2 gerezd fokhagyma

- só, bors

- 3-4 evőkanál kukoricaliszt

- 1-2 tk pirospaprika

- olívaolaj

- egy gerezd citrom (tálaláskor)

Elkészítés:

A halat mossuk meg, irdaljuk be egy éles késsel. Ennek nem vagyok nagy szakértője, de egyszer azt hallottam, hogy a szálkák irányával ellentétesen kell. Sózzuk, borsozzuk meg kívül-belül, a sóval nem kell spórolni! A két megpucolt fokhagymagerezdet tegyük a hal belsejébe. A kukoricalisztet keverjük össze a pirospaprikával egy nagyobb mélytányérban, amiben könnyen meg tudjuk forgatni a halat. Közben melegítsünk fel egy teflonserpenyőt közepes lángon, és öntsünk bele egy kevés extra szűz olívaolajat. A már forró serpenyőben süssük a halat oldalanként 5-5 percig. Tálaláskor csepegtessünk rá citromot.

p1013757.JPG

Köretnek illik hozzá krumpli, zöldség és rizs vagy saláta, de én most rukkolás-zöldborsós bulgursalátával ettem, amit mustáros, vörösáfonyás dresszinggel öntöttem le, amelynek a receptjét itt találjátok.

Feltétlenül próbáljátok ki, mert egészséges, isteni finom, alakbarát, ráadásul max. 15 perc alatt kész az egész! :)

Főzésre fel!