"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Pirosra sült, grilezett csirkemell zöldséges bulgurral

Szép, színes, egészséges, finom, és villámgyorsan elkészül

2017. november 20. - Eddi konyhája

p1013392.JPG

Kicsit eltűntem az utóbbi időben, mert sokat kellett tanulnom és vizsgáznom, de igyekszem majd pótolni az elmaradást. Most egy villámgyorsan elkészíthető, egyszerű receptet mutatok, amit leginkább akkor készítek, ha nagyon kevés időm van.

 

Hozzávalók (2 személyre):

- kb. 500 g csirkemell

- olívaolaj

- só, bors, pirospaprika

- 1 bögre fagyasztott zöldségkeverék

- 1 bögre bulgur

- 2 bögre víz

 

Elkészítés:

A csirkemellet szeleteljük fel tetszőleges méretűre, ne legyenek túl vékonyak, mert kiszáradhatnak sütés közben! Tegyük egy edénybe, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk rá a pirospaprikát. Forgassuk össze, és tegyük félre pácolódni egy kicsit (ha csak sokára használjuk fel, tegyük hűtőbe!).

A bulgurt a vízzel és a zöldségkeverékkel tegyük egy lábasba, sózzuk meg, és tegyük fel főni. Ha forr a víz, kis lángon pároljuk készre. Ez kb. 10 perc alatt megvan.

Egy teflonserpenyőt tegyünk a tűzhelyre nagy lángra, de ne a legnagyobbra!. Nem kell bele olaj, mert a húson lévő olívaolaj elegendő lesz (persze ez csak tényleg tapadásmentes serpenyővel működik!). A húsokat csak akkor tegyük a serpenyőbe, ha az már meleg, sercegő hangot kell hallatnia a húsnak. Mindkét oldalát kapassuk meg, mert így a hús nedve bent marad, nem fog kiszáradni. A "kapatás" után közepes lángon kb. 3-4 percet süssük a húsok mindkét oldalát. A hús barna színe nem mindig jelenti, hogy készen van, meg kell néha győződni arról, hogy átsült-e a közepe. Sokan sajnos pont emiatt a félelem miatt sütik túl a csirkét, és az eredmény nem szaftos, hanem kiszáradt hús lesz. Nagyon jó módszer minden hússütésnél, ha a legvastagabb részébe beleszúrunk egy kést, pár másodpercig benne tartjuk, majd a kést azonnal hozzáérintjük az alsó ajkunkhoz. Ha annyira meleg a kés, hogy azonnal elkapjuk a szánktól, akkor a hús kész van. De ha a kés csak kellemesen meleg, és nem okoz gondot, hogy a szánknál tartsuk, az azt jelenti, hogy a hús belseje még nem elég forró, azaz nem sült még át.

p1013390.JPG

Nagyon egyszerű étel, bármelyik nehéz, munkával eltöltött nap után van hozzá még energiám, mert tényleg gyorsan elkészül. Ráadásul egészséges is, próbáljátok ki!

Főzésre fel! :)