Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Halpaprikás makarónival

Könnyen elkészíthető, ízletes fogás. És remek recept arra az esetre, ha csak a gyengébb minőségű húst engedhetjük meg magunknak.

2017. augusztus 08. - Eddi konyhája

p1013216.JPG

Halat fogyasztani (fagyasztani, hehe) nagyon egészséges, ezt jól tudja mindenki. De az igazán jó minőségű, finom halhoz hozzájutni már nem annyira evidens dolog.

Nagyon vicces volt nézni a Két éhes olasz című gasztro sorozatot, amelyben a két régi jóbarát, Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo térképezi fel az olasz gasztronómiát, és amelyben az olaszok ún. szegények konyhájának ételeit is elkészítik. Gennaro csak beugrik a tengerbe, és a kezében ott van fél havi keresetemnek megfelelő érték: garnéla, kagyló, polip. :) Ők ezt majszolták gyerekkorukban az ínség idején, én meg... hát hó végén nem garnélát tartok a kezemben, de még hó elején sem. :) Hiába, az sem mindegy, hol szegény az ember.:)))

Többször leírtam már, hogy a blogom lényege az, hogy egyszerűen, költséghatékonyan és egészségesen elkészíthető recepteket osszak meg Veletek. Könnyen találni olyan oldalakat, ahol az egészséges étkezés ott kezdődik, hogy méregdrága alapanyagokat kell beszerezni, vagy legalábbis feltételezik az emberről, hogy minden nap henteshez, zöldségeshez és halashoz jár a város különböző pontjaira, ahol a tuti minőséget megkapja.

Ha már a halételeknél tartunk: lazacból és garnélarákból nem nehéz pillanatok alatt összedobni egy csodás, egészséges fogást. De mit tegyünk, ha csak fagyasztott hal van otthon? És az sem a legmagasabb minőségű? Ha nincs a közelünkben egy megbízható halas, ahol biztosan jó minőségű, friss halat tudunk vásárolni, akkor bizony marad ez. A pangasius-vásárlást illetően aggályaim vannak, aki nem tudja, miért, olvasson utána, érdemes. Így marad a tőkehalfilé, ami elérhető áron van, nincs túl karakteres íze, de azért finom, és szinte minden boltban lehet kapni. Ehhez a halpaprikáshoz szerintem pont megfelel.

cod-8-10-skinless-400x400.jpg

Mivel a rántott halat nem szeretem, eddig próbáltam paprikás lisztbe forgatva kisütni, párolni és serpenyőben átsütni zöldfűszerekkel, de ebből a halból ez a paprikás a legjobb döntés szerintem. Nem egy klasszikus recept következik, rögtönöztem, de olyan finom lett, hogy muszáj megosztanom Veletek. :)

Hozzávalók:

- kb. 500 g halfilé (fagyasztott)

- 1 nagy fej vöröshagyma

- 1 tv paprika

- étolaj

- 1-2 ek. pirospaprika (ízlés szerint)

- só, bors (ízlés szerint)

- 1-2 tk. tárkony (ízlés szerint, akár el is hagyható)

- 1,5 dl tejszín

- kevés liszt vagy keményítő a sűrítéshez

Elkészítés:

Közepes lángon kezdjük el pirítani az apróra vágott vöröshagymát, majd ha már üveges, adjuk hozzá az apróra vágott paprikát is.

17274919_1468065449871260_2075264669_n_1.jpg

Amikor már aranybarna színt kapott, húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, jól keverjük el, öntsünk rá egy kevés vizet, majd tegyük vissza a tűzre.

17321334_1468065473204591_1027631124_n_1.jpg

Közben a kiolvasztott halfiléket vágjuk egyforma méretű darabokra, ne túl aprókra, különben szétesnek, miközben főnek. Óvatosan tegyük a fazékba a haldarabkákat, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tárkonyt, és főzzük készre. Ne forrjon, csak gyöngyözzön a víz! A halnak nem kell sok idő, elég kb. 5-10 perc, és készen is van. Adjuk hozzá a tejszínt, óvatosan keverjük el a pörköltben, és rottyantsunk rajta egyet. Ha nem találjuk elég sűrűnek, akkor egy kevés liszttel vagy keményítővel még lehet javítani az állagon.

Tudom, tudom, se a tárkony, se a tejszín nem egy szokványos alapanyag egy pörköltbe, de a tárkony pikáns, savanykás íze remekül illik szerintem a halhoz, és tejföl helyett a tejszín is nagyon kellemes ízűvé teszi ezt az ételt.

p1013212.JPG

Makaróni helyett bármilyen tésztával vagy galuskával is tökéletes eledel. Próbáljátok ki!

Főzésre fel!

süti beállítások módosítása