"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Ribizlis kocka

A bekeverős sütikkel nem lehet felsülni

2017. augusztus 02. - Eddi konyhája

 p1013193.JPG

Június-július a ribizli szezonja, és érdemes azonnal lefagyasztani, ha hirtelen nem tudjuk megenni az egészet, mert nagyon egészséges gyümölcs, nagyon magas az antioxidáns-és vitamintartalma. Most én is a fagyasztóból szedtem elő a ribizlikészletemet, hogy egy csodás sütit süssek belőle.

A ribizlit gyerekkorom óta szeretem, annak dacára, hogy az amúgy is érzékeny fogaimról lemarta a maradék dentint. :) Tény, hogy nagyon savas gyümölcs, de a meggyhez hasonlóan pont ezért kiváló alapanyag egy finom sütihez: remekül ellensúlyozza a gyümölcs fanyarságát egy édes tészta. A ribizliből készíthetünk gyümölcsszirupot, gyümölcszselét, használhatjuk torták díszítéséhez, én azonban most egy kevert sütit dobtam össze, a férjem nagy örömére. :)

Hozzávalók:

- 300 g liszt

- 1 tasak sütőpor

- 50 g vaj

- 160 g cukor

- 1 cs. vaníliás cukor

- 2 tojás

- 1,5 dl tej

- 1 citrom reszelt héja

- kb. 180 g ribizli (1 üveg magozott meggynek megfelelő mennyiségű)

- 1 csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra. A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval, majd reszeljük hozzá a citromhéjat. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal. Csurgassuk hozzá az olvasztott, kihűlt vajat, majd a tejet, és keverjük el benne a lisztes keveréket is. Legyen a massza sima, de ne keverjük túl sokáig, mert akkor nem fog szépen megemelkedni, és a tészta sütés után is túl sűrű lesz. A ribizlit hintsük meg kevés liszttel, így biztosan nem fog lesüllyedni a tészta aljára, majd óvatosan forgassuk bele a keverékbe.

Egy közepes méretű tepsit vajazzunk ki, majd lisztezzünk meg, de az is jó, ha sütőpapírt használunk. Terítsük el benne egyenletesen a masszát, majd süssük kb. 30 percig. Biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a közepe.

Hagyjuk kihűlni, szeleteljük kockákra, és szórjuk meg egy kevés porcukorral.

p1013181.JPG

A bekeverős sütik pont azért verhetetlenek, mert szinte lehetetlen elrontani őket. Csak össze kell keverni az alapanyagokat, nem különösebben kell figyelni az apró részletekre. Tényleg annyi a trükk, hogy nem szabad túlkeverni a tésztát, éppen csak annyira, hogy összeálljon.

A felkockázott sütit műanyag dobozban le is fagyaszthatjuk, hogy bármikor elővehessük, ha egy kis finomságra vágyunk. Próbáljátok ki!

Sütésre fel! :)