"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Citromos, vaníliás túrókrém diós kekszmorzsával és mogyoróval

Amilyen hosszú a címe, olyan gyorsan el lehet készíteni

2017. május 28. - Eddi konyhája

p1012914.JPG

Jön a meleg nyár, és vele a felforrósodott panelkonyhák ideje. Még ha a kiváltságosok közé is tartoztok, és légkondícionált vagy tégla építésű lakásban laktok, egy sütés nélküli receptnek talán így is örülni fogtok. De nekem, aki a 30 fokos konyhában fogok egy jobb életért imádkozni, nagy áldás, ha nem kell bekapcsolnom a sütőt. :)

Néhány sütés nélkül is elkészíthető desszertet már összegyűjtöttem, de igyekszem többet is kikísérletezni, mert tényleg csak akkor fogom bekapcsolni a sütőt, ha nagyon muszáj.

A túró az egyik legjobb alapanyag a sütés nélküli sütikhez, mert felhasználható tortákhoz és pohárdesszertekhez is. Szép, látványos és könnyű süteményeket tudunk belőle készíteni, ráadásul a túró kiváló diétás alapanyag is: tele van fehérjével és alacsony a kalóriatartalma.

Én ezt a desszertet most cukorral csináltam, de ha édesítőszerrel akarjátok helyettesíteni, akkor egy szigorú diétába is bele fog férni.

Hozzávalók (4 személyre):

- 250 g sovány tehéntúró

- 150 g natúr joghurt

- 2-3 ek porcukor (ízlés szerint)

- 1 kisebb citrom reszelt héja

- fél citrom leve

- 1 vaníliarúd kikapart magjai

- kb. 10 db háztartási keksz

- 1 marék dió

- 1 marék pörkölt, sótlan földimogyoró

Elkészítés:

Törjük darabosra a kekszet és a diót, majd száraz teflonserpenyőben, a legalacsonyabb lángon kicsit pörköljük meg. Ezalatt keverjük ki a krémet (közben folyamatosan kevergessük a diós kekszmorzsát, mert könnyen megég!). A citromhéjat reszeljük egy tálba, adjuk hozzá a vaníliamagokat, a túrót és a joghurtot. Egy botmixer segítségével keverjük teljesen csomómentesre. Apránként adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, amíg el nem éri a számunkra megfelelő ízt. Én pl. kevésbé édesen, de annál citromosabban szeretem. :)

A pörkölt kekszmorzsát osszuk el 4 db pohár aljában, majd kanalazzuk rájuk a krémet. Végül törjük durvára a mogyorót is, és ezzel díszítsük a tetejét.

p1012918.JPG

Ha azt szeretnénk, hogy a keksz kissé megpuhuljon, akkor hagyjuk pár órát  pihenni a hűtőben. Ha hozzám hasonlóan azonnal falni akarjátok, akkor ennek semmi akadálya! :) Kb. 10 perc az elkészítése, ráadásul jól néz ki, nagyon finom, és nem túl hizlaló nyalánkság.

p1012912.jpg

Feltétlenül próbáljátok ki, mert olcsó, gyors, finom, és teljesen kezdők is el tudják készíteni.

Evésre fel! :)