"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Tejes kifli magvakkal

Süss magadnak kiflit!

2017. május 15. - Eddi konyhája

18552898_1539936602684144_21251728_o.jpg

Egy újabb péksüteményt kísérleteztem ki, ami puha és finom marad még másnap vagy harmadnap is. :) Könnyű elkészíteni, és nem kell sokáig sütni.

A tejes kifli gyerekkorom nagy kedvence volt: Nagymamám megkente vajjal, főzött mellé kakaót, és ez volt az uzsonna. Már majdnem elfelejtettem, milyen finom is volt, mert az elmúlt 20 évben leginkább olyan kifliket ettem, amihez ha hozzányúltam, hogy felvágjam, morzsáira esett szét, vagy csak egyszerűen eleve hotdog kiflinek szánhatták, mert nem volt közepe... A többi péksütihez hasonlóan finom kiflit is csak néhány pékségben lehet beszerezni, sajnos ez Magyarországon nem evidencia. De sebaj, elvégre megsüthetjük a saját kiflinket otthon! :)

Hozzávalók (8 db-hoz):

- 500 g kenyérliszt

- 1 cs. szárított élesztő

- 2 tk cukor

- 1,5 dl langyos tej

- 1,5 dl víz

- 1-2 tk só (ízlés szerint)

- 0,5 dl étolaj

Elkészítés:

A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Mérjük ki a többi alapanyagot is, és dagasszunk rugalmas tésztát. Elég ragacsos lesz a tészta, de ettől lesz majd puha a kifli. 1 órát hagyjuk kelni, majd gyúrjuk át, és osszuk 8 egyenlő részre. Érdemes konyhai mérlegen lemérni, így garantáltan egyformák lesznek. Ha klasszikus kifliket szeretnénk, akkor az egész tésztát nyújtsuk ki, és azt osszuk 8 részre, mintha pizzát szeletelnénk, és a kis háromszögeket sodorjuk fel, majd alakítsuk kis a kifliformát.

18516056_1539936622684142_1135572452_n.jpg

Én most a gombócokat sodortam ki, mert inkább vastagabb, henger alakú péksüteményeket szerettem volna, ezekből könnyebb szendvicset csinálni. Tegyük sütőpapíros tepsire a kifliket, és hagyjuk újra kelni őket,közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 15-20 perc alatt készre is sülnek.

18518527_1539936759350795_438456100_n.jpg

Ha nem szeretnétek magokat tenni bele, természetesen nem kötelező, és ugyanígy, bármi mást, pl. fűszereket is lehet tenni a tésztába, vagy reszelt sajtot a tetejére. Próbáljátok ki!

Sütésre fel!