"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Kolbászos batyu

Magyaros, ízletes és egyszerű

2017. április 28. - Eddi konyhája

 20160715_185622_2_2_1.jpg

Puha tészta, megtöltve szaftos, ízletes töltelékkel. Könnyen elkészíthető és nagyon finom harapnivaló. Ha unjátok a sima szendvicseket, feltétlenül próbáljátok ki!

Ha már egy ideje követitek a blogomat, kitalálhatjátok, hogy ezt a csodát nem magamnak, hanem a férjemnek sütöttem. :) Túlságosan jó dolga van, arra kért, találjak ki valamit, amit szendvics helyett hordhat munkába, mert unja. Hát nem nagyszerű? :) Természetesen megalkottam számára ezt a kolbászos batyut, ami brutál finomra sikerült, így egész biztosan fogok még sütni.

Hozzávalók:

A batyuhoz:

- 300 g simaliszt

- 1,75 ml tej

- fél zacskó szárított élesztő

- 1 tk cukor

- 1 tk só

- 4 ek étolaj

A töltelékhez:

- 140 g tejföl

- 140 g sajt

- 1 kisebb rúd kolbász

- 1 kis fej lilahagyma

- só, bors ízlés szerint

- 1-2 tk pirospaprika

Elkészítés:

Az elkészítés pofonegyszerű. Szokásos módon futtassuk fel az élesztőt a cukros, langyos tejben. Öntsük a többi hozzávalóval együtt egy tálba, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát. 1 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni.

16523523_1428652087145930_1764920084_o.jpg

Ezalatt készítsük elő a tölteléket. A tejfölt tegyük egy tálba, és keverjük el benne a sót, borsot és a pirospaprikát. A lilahagymát egészen apróra vágjuk fel, a sajtot reszeljük le.

17901749_1499314660079672_942007858_o.jpg

17888230_1499314580079680_784455737_n.jpg

A kolbászt vágjuk kis kockákra. Én nem is használtam fel az egész kolbászt, elég volt kevesebb is. Természetesen bármilyen felvágottal lehet helyettesíteni, ki mit szeret. A lilahagymával együtt keverjük a tejfölös alaphoz.

17886772_1499314653413006_934604445_o.jpg

A tésztát osszuk annyi részre, amekkora méretű batyukat szeretnénk: ha kicsiket, akkor 8, ha nagyobbakat, akkor 4 részre, és nyújtsuk vékonyra őket. Kb. 20 cm átmérőjű köröket kell kapnunk. Mindegyikre halmozzunk kb. egy evőkanálnyit a töltelékből. Formázzunk kis batyukat úgy, hogy a tészta egyik felét ráhajtjuk a töltelékre, a széleket pedig jól lenyomkodjuk. Ügyeljünk rá, hogy levegő ne maradjon benne, a végén szurkáljuk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon.

17857466_1499314190079719_1041562986_n.jpg

17838579_1499314550079683_459230630_o.jpg

A végeredmény tökéletes lesz: puha tészta, belül ízletes, szaftos töltelék, olvadt sajttal... (Nyilván befaltam egyet én is).

Ha kihűlt, zacskózzuk be, és mehet is a fagyasztóba, így ugyanis olyan friss lesz kiolvasztás után, mintha aznap sütöttük volna. Praktikus, bármivel variálható, egyszerű finomság. Próbáljátok ki!

 Sütésre fel!