Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Húsvéti nyuszikekszek

Ne csak tojást fessetek! Süssetek kekszeket! Szépek, finomak és jó móka elkészíteni őket.

2017. április 12. - Eddi konyhája

17918564_1501499676527837_1791928752_n.jpg

Húsvétkor talán még többet eszünk, mint Karácsonykor: húsvéti sonka, kalácsok, majonézes saláták, hidegtálak rengeteg főtt tojással, és persze az a sok-sok sütemény és csokoládé. Ezért ilyenkor én nem viszem túlzásba a sütögetést, a szülőknél "erővel is, ha jól esik", valamint "az a tiéd, amit megeszel" alapon neverending kajakóma vár rám... Amit viszont muszáj megsütnöm, az a cukormázas, vaníliás keksz!

Van egy alapreceptem, ha kekszről van szó, nálam csak ez jöhet szóba! Vaníliás, ropogós vajas keksz, ami csokival és cukormázzal is remekül működik.

Hozzávalók:

- 350 g simaliszt

- 50 g kukoricaliszt

- 250 g vaj

- 200 g porcukor

- 1 csipet só

- 2 tojássárgája

- 1 tk sütőpor

- 1 vaníliarúd kikapart magjai (ennek hiányában két zacskó vaníliás cukor)

- 1 citrom reszelt héja

- a cukormázhoz az egyik tojásfehérje + 100 g porcukor + 1 ek citromlé

Elkészítés:

A vajnak hűtőhidegnek kell lennie, kockákra vágva kell a liszthez adni, és kézzel kell összemorzsolni a liszttel. Ha ez a morzsás állag megvan, mehet bele a többi hozzávaló. Ha géppel készítjük, kézzel a végén akkor is össze kell gyúrni, mert csak a kezünk melegétől fog összeállni a tészta. Kötelező a pihentetés!!! Ha nem tesszük legalább fél órára a hűtőbe a tésztát, nem lesz omlós. Tekerjük folpackba, és akár egy egész éjszaka maradhat ott.

Amikor a tojásokat szétválasztjuk, tegyük félre a fehérjéket, mert az egyik kell a cukormázhoz, a másikat nyugodtan lefagyaszthatjuk egy kis dobozban.

Ha a tészta pihent, lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és szaggassuk ki tetszőleges formával, én most a nyuszit választottam.

17918915_1501503193194152_1717260953_n.jpg

Ha a szaggatással végeztünk, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a nyuszikat, és pihentessük a hűtőben még 5-10 percet. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

17910932_1501505433193928_467488348_n.jpg

A sütőtől függ a sülési idő, 15 perc után kezdjük el nézegetni, mert nem szabad megbarnulnia. Süljenek meg, de maradjanak világosak!

Cukormáz:

- 1 tojásfehérje

- 80-100 g porcukor (függ a tojásfehérje mennyiségétől, azaz hogy mekkora volt tojás) 

- pár csepp citromlé

- 1 apró csipet só

A porcukrot mindenek előtt szitáljuk át, ne maradjanak benne apró göbök. Verjünk fényes habot a tojásfehérjéből és cukorból úgy, hogy először csak a fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval, majd apránként adagoljuk hozzá a porcukrot. A végén színezhetjük különböző színű ételfestékekkel is, és kedvünkre díszíthetjük a fincsi mézeskalácsokat. Külön is választhatjuk két edénybe a kapott mázat, és az egyik felét pár csepp vagy teáskanál vízzel óvatosan hígíthatjuk, ha folyósabb, úgynevezett kitöltő mázat szeretnénk. Ez nagyobb felületek kitöltésére jó. A sűrűbb máz alkalmas mézeskalács házikó összeragasztásához, írókának, illetve úgynevezett kontúrozásra.

Ez a máz nagyon gyorsan szárad, ezért rögtön töltsük nyomózsákba, zárjuk le, tegyük a hűtőbe, így később is felhasználható. Én a máz egy részét ételszínezékkel színeztem, és külön zacskóba tettem.

17911138_1501509453193526_1660054716_n.jpg

 

Ezután már csak meg kell várni, hogy a máz megkössön. Ez lényegében attól függ, milyen vastagon vittük fel, de 1 óra elég szokott lenni. Ezután tegyük egy jól záródó fémdobozba a kekszeket, és Húsvétig bővel eláll a hűtőben. A tojásfehérjétől se ódzkodjatok, ha friss tojást használunk, nem lesz baj. Én már nagyon sokszor sütöttem ilyen kekszet, különböző sütiszaggatókkal, különböző alkalmakra, cukormázzal és csokival díszítve.

17918251_1501533499857788_1006869936_n.jpg

Eddig mindig sikert aratott ez a receptem, mert a kekszek nagyon finomak és szépek is. Próbáljátok ki!

Sütésre fel! :)

 

 

 

süti beállítások módosítása