Húsvétkor talán még többet eszünk, mint Karácsonykor: húsvéti sonka, kalácsok, majonézes saláták, hidegtálak rengeteg főtt tojással, és persze az a sok-sok sütemény és csokoládé. Ezért ilyenkor én nem viszem túlzásba a sütögetést, a szülőknél "erővel is, ha jól esik", valamint "az a tiéd, amit megeszel" alapon neverending kajakóma vár rám... Amit viszont muszáj megsütnöm, az a cukormázas, vaníliás keksz!
Van egy alapreceptem, ha kekszről van szó, nálam csak ez jöhet szóba! Vaníliás, ropogós vajas keksz, ami csokival és cukormázzal is remekül működik.
Hozzávalók:
- 350 g simaliszt
- 50 g kukoricaliszt
- 250 g vaj
- 200 g porcukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 1 tk sütőpor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai (ennek hiányában két zacskó vaníliás cukor)
- 1 citrom reszelt héja
- a cukormázhoz az egyik tojásfehérje + 100 g porcukor + 1 ek citromlé
Elkészítés:
A vajnak hűtőhidegnek kell lennie, kockákra vágva kell a liszthez adni, és kézzel kell összemorzsolni a liszttel. Ha ez a morzsás állag megvan, mehet bele a többi hozzávaló. Ha géppel készítjük, kézzel a végén akkor is össze kell gyúrni, mert csak a kezünk melegétől fog összeállni a tészta. Kötelező a pihentetés!!! Ha nem tesszük legalább fél órára a hűtőbe a tésztát, nem lesz omlós. Tekerjük folpackba, és akár egy egész éjszaka maradhat ott.
Amikor a tojásokat szétválasztjuk, tegyük félre a fehérjéket, mert az egyik kell a cukormázhoz, a másikat nyugodtan lefagyaszthatjuk egy kis dobozban.
Ha a tészta pihent, lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és szaggassuk ki tetszőleges formával, én most a nyuszit választottam.
Ha a szaggatással végeztünk, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a nyuszikat, és pihentessük a hűtőben még 5-10 percet. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A sütőtől függ a sülési idő, 15 perc után kezdjük el nézegetni, mert nem szabad megbarnulnia. Süljenek meg, de maradjanak világosak!
Cukormáz:
- 1 tojásfehérje
- 80-100 g porcukor (függ a tojásfehérje mennyiségétől, azaz hogy mekkora volt tojás)
- pár csepp citromlé
- 1 apró csipet só
A porcukrot mindenek előtt szitáljuk át, ne maradjanak benne apró göbök. Verjünk fényes habot a tojásfehérjéből és cukorból úgy, hogy először csak a fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval, majd apránként adagoljuk hozzá a porcukrot. A végén színezhetjük különböző színű ételfestékekkel is, és kedvünkre díszíthetjük a fincsi mézeskalácsokat. Külön is választhatjuk két edénybe a kapott mázat, és az egyik felét pár csepp vagy teáskanál vízzel óvatosan hígíthatjuk, ha folyósabb, úgynevezett kitöltő mázat szeretnénk. Ez nagyobb felületek kitöltésére jó. A sűrűbb máz alkalmas mézeskalács házikó összeragasztásához, írókának, illetve úgynevezett kontúrozásra.
Ez a máz nagyon gyorsan szárad, ezért rögtön töltsük nyomózsákba, zárjuk le, tegyük a hűtőbe, így később is felhasználható. Én a máz egy részét ételszínezékkel színeztem, és külön zacskóba tettem.
Ezután már csak meg kell várni, hogy a máz megkössön. Ez lényegében attól függ, milyen vastagon vittük fel, de 1 óra elég szokott lenni. Ezután tegyük egy jól záródó fémdobozba a kekszeket, és Húsvétig bővel eláll a hűtőben. A tojásfehérjétől se ódzkodjatok, ha friss tojást használunk, nem lesz baj. Én már nagyon sokszor sütöttem ilyen kekszet, különböző sütiszaggatókkal, különböző alkalmakra, cukormázzal és csokival díszítve.
Eddig mindig sikert aratott ez a receptem, mert a kekszek nagyon finomak és szépek is. Próbáljátok ki!
Sütésre fel! :)