Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Házi félbarna kenyér lenmaggal

Házi kenyeret sütni a lehető legjobb dolog, ami egy konyhában történhet

2017. április 06. - Eddi konyhája

17813775_1493532410657897_1963985261_n.jpg

Már sokszor írtam a házi készítésű péksüteményeknél, hogy sokkal finomabbak és olcsóbbak, mint a boltban vásároltak.

Sajnos nagyon nehéz olyan pékséget találni, ahol elfogadható áron, tényleg finom kenyeret és más pékárut lehet kapni. Ahol nincs üreg a zsömle belsejében, ahol nem omlik elemeire, azaz morzsáira egy szintén légüres térrel rendelkező kifli, és ahol nincs fura, kakaószerű mellékíze egy barna kenyérnek, mert azzal színezik...

Rengeteget kísérleteztem régen a különböző, itthon elkészíthető kenyerekkel és péksütikkel. A kenyerek mindig csak aznap voltak finomak, másnap már morzsálódtak, a zsömlék és kiflik pedig túl tömörek lettek. A blogomon csak olyan recepteket találtok, amiket már kikísérleteztem, másnap is finomak, és könnyen elkészíthetőek.

A kenyérsütésnél bizony az a helyzet, hogy eltekintve néhány olasz kenyérfélétől, nekem a kovászos kenyér az egyetlen, ami tényleg napokig puha marad, nem morzsálódik, és nagyon finom. Ennek a receptjét már megosztottam Veletek korábban, most egy félbarna verziót próbáltam ki, többféle liszt került bele, picit több víz, mert a teljes kiőrlésű lisztek több vizet vesznek fel.

Hozzávalók:

Gyorskovász:

- 150 g kenyérliszt

- fél teáskanál cukor

- 1 dl langyos víz

- 1 apró csipet só

- egy zacskó élesztő negyede

Tészta:

- kész kovász

- 300 g kenyérliszt

- 100 g graham liszt

- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt

- 1-2 evőkanál lenmag

- 2  teáskanál só (ízlés szerint)

- 1 zacskó élesztő

- 3,25 dl langyos víz

Elkészítés:

A gyorskovászt kb. 5 perc bekeverni. Ha reggel keverjük be, munka után hazaérve már készíthetjük is a kenyeret. Ha pedig este, akkor másnap reggel. Arra ügyeljünk, hogy legalább 8 órát hagyjuk érlelődni. Előfordult, hogy mégsem volt kedvem aznap sütni, és hagytam még egy napot állni. Semmi baja nem lett, de kovászosabb íze lett, ami nem is baj.

A kovászt a többi alapanyaggal együtt tegyük egy tálba, és dagasszunk rugalmas tésztát. Hagyjuk egy órát kelni. Ezután nyomjuk ki belőle a levegőt, gyúrjuk át, és formázzuk meg, majd tetszés szerint vagdossuk be a tetejét egy éles késsel. A legjobb, ha egy nagy jénai tálban sütjük. Ehhez a jénai tálat béleljük ki sütőpapírral, és ebben, lefedve hagyjuk másodszor is megkelni a tésztát, ehhez kb. fél óra is elég. Ezalatt melegítsük elő a sütőt.

 17821077_1493538593990612_1265182944_n.jpg

Mindegy, hogy sütőlemezen vagy jénaiban sütjük, gőz kell ahhoz, hogy a kenyér megemelkedjen. Ezért vagy a jénai tetejét spricceljük le vízzel, mielőtt rátesszük a kenyérre, vagy a sütőbe juttassunk egy kis vizet, hogy gőz keletkezzen. A legjobb erre egy virágspriccelő.

A kenyeret 180-200 fokon kell sütni 50-60 percig. Amikor kész, még forrón spricceljük le vízzel, így nem sül tovább a héja. A pékek azt mondják, ilyenkor "beszél" a kenyér, hallani ugyanis, ahogy a friss kenyér héja elkezd ropogni. Ezért imádok kenyeret sütni!  A friss kenyér illatánál és látványánál nem sok jobb dolog van egy konyhában, és nekem ezzel kell beérnem, mert fogyókúra alatt még ennek a félbarna kenyérnek a fogyasztása is csak mértékkel javasolt. ;)

17793400_1493532407324564_2002384348_n.jpg

Tudom, hogy az érlelt kovász nem hasonlítható a gyorskovászhoz. De az eredmény így is tökéletes, és cserébe csak 5 perc munkánk van vele, ami nem egy elvetendő szempont. ;) Próbáljátok ki, ha nem akartok adalékanyagokkal teli, túlárazott bolti kenyeret, inkább csináljátok meg magatok!

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása