"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Házi müzliszelet

Nem kérdés: ez is sokkal jobb, mint a bolti

2017. március 28. - Eddi konyhája

17521531_1482221641788974_1395214658_o.jpg

Nagyon szeretem a zabpelyhet, mert egészséges, laktató és sokféleképpen elkészíthető alapanyag. A diétázók alacsony glikémiás indexe miatt szeretik, de azt persze nem szabad elfelejteni, hogy kalóriatartalma közel azonos a lisztével. Cserébe viszont lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így nem emeli meg hirtelen az vércukorszintünket, tele van rosttal és vitaminnal, és jó hatással van az emésztésre is.

A müzliszeletet még talán azok is szeretik, akik a zabpehely ízéért különösebben nem rajonganak, ugyanis egy ilyen energiaszelet sok mást is tartalmazhat: aszalt gyümölcsöket, magvakat, fűszereket, étcsokit stb.

Egy szelet kb. 120 kcal-t tartalmaz, persze ez nagyban függ attól, hogy mikkel ízesítjük, és a vaj persze sokat tol ezen a kcal értéken. Szóval ne tömjük magunkba ész nélkül (mint én szoktam), hanem például joghurttal együtt együk reggelire, vagy vigyük magunkkal munkába, jól fog jönni tízóraira vagy uzsonnára (vagy csak úgy, mint nekem).

Hozzávalók (kb.24 db-ra):

- 100 g liszt

- 150 g zabpehely

- 1 tojás

- 150 g olvasztott vaj

- 80 g cukor vagy méz (mézzel puhább lesz)

- 1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor

- 1 csipet só

- opcionális ízesítők: fahéj, olajos magvak, étcsokoládé, kókuszreszelék, aszalt gyümölcsök, reszelt citromhéj, vanília stb.

Elkészítés:

Minden hozzávalót kimérünk. A száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást, és az egyéb ízesítőket. Hogy mennyi aszalt gyümölcsöt, magot vagy csokit teszünk bele, az tőlünk függ, de ne toljuk túl a dolgot, különben túl száraz lesz a müzliszeletünk.

17619583_1482221288455676_288913144_n.jpg

 

Jól elkeverjük a tésztát. Eléggé ragacsos lesz a végeredmény, de ilyennek kell lennie. A tepsibe tegyünk szilikonos sütőpapírt, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Enyhén vizezzük be a kezünket, és nyomkodjuk a tésztát a tepsibe úgy, hogy kb. 1 cm vastag legyen mindenhol. Tegyük be a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süssük készre. Érdemes figyelni sülés közben, nehogy megégjen. Még melegen vágjuk fel,  de még ne nyúljunk hozzá (nem úgy, mint én, aki forrón nekiesett), és hagyjuk teljesen kihűlni.

17619213_1482221818455623_1496799178_n.jpg

A szeleteket becsomagolhatjuk sütőpapírba vagy alufóliába, fémdobozban, jól lezárva sokáig fogyasztható. Én néhány szeletet összemorzsoltam, és külön eltettem egy légmentesen záródó edénybe, mert nagyon finom morzsa lesz pohárkrémek tetején.

17555108_1482221615122310_2015759123_n.jpg

De remekül illik a natúr joghurthoz is. :)

17580150_1482231498454655_1806049734_n.jpg

Kimerítő fotódokumentációmból látszik, mennyire odavagyok ezért a zabpelyhes cuccért, biztos vagyok benne, hogy nektek is ízleni fog! Ezt most nem azért kell megsütni, mert a bolti nem jó, túl drága vagy mit tudom én, hanem mert ez sokkal finomabb, és garantáltan nincs benne semmilyen felesleges adalékanyag! :)

Sütésre fel! :)