"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Medvehagymás pogácsa

Ez a legjobb, ami a medvehagymával történhet

2017. március 26. - Eddi konyhája

img_20160406_115804.jpg

Eljött a tavasz és a medvehagyma ideje!

Az alaprecept Anyukámé, a medvehagyma már az én ötletem volt. :) Anyukám  pogácsájáról az első emlékem, amikor az óvodai farsangra Piroskának öltöztem, és Anya vett egy kis fonott kosárkát hozzá. Ebbe tett egy kis üveg málnaszörpöt, és egészen apróra szaggatott pogácsákat. :)

Több pogácsa receptet is kipróbáltam már, de ez a klasszikus a legjobb: jó sok vajjal készül, ezért nem egy diétás darab, de nem is azért szoktuk sütni, hogy lefogyjunk. :)

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 250 g vaj

- 7 g szárított élesztő

- 1 tojássárgája

- 1 dl tej

- 2 dl tejföl

- 1 ek cukor

- só (ízlés szerint)

- kb. két marék aprított medvehagyma (ízlés szerint)

- 1 tojás és sajt vagy magok a tetejére (elhagyható)

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros, langyos tejben futtassuk fel. A pogácsánál mindig hideg vajjal kell dolgozni! Kockázzuk fel, és dobáljuk bele a lisztbe, majd a kezünkkel morzsoljuk el. Olyan ez, mint amikor linzertésztát csinálunk. Ha a vajat teljesen elmorzsoltuk, adjuk hozzá a többi alapanyagot is, és dagasszunk sima tésztát belőle. Mivel a sok vajtól lágy a tészta, a dagasztás is könnyen fog menni.

Kétféle módon is bánhatunk ezzel a tésztával. Vagy félretesszük 1-2 órára megkelni, vagy betesszük a hűtőbe. Utóbbi akkor hasznos, ha este állítjuk össze a tésztát, és éjszakára betesszük a hűtőbe pihenni. Ez esetben másnap reggel gyorsan végzünk vele. Én már készítettem így is, úgy is, ugyanolyan jó lett.

A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd hajtogassuk be. Először hosszában, a két oldalát hajtsuk be a közepe felé, majd a felső és alsó részét is hajtsuk rá úgy, hogy négyszögletű legyen a tészta. Hagyjuk 10 percet pihenni, nyújtsuk újra 1 cm vastagra, és hajtogassuk be újra. Ezt a műveletet összesen 3-4-szer érdemes megcsinálni ahhoz, hogy a pogácsa szép, leveles legyen. Az utolsó nyújtás után tetszés szerinti átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki.

img_20160505_060220.jpg

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejét egy felvert tojással, és tegyünk rá sajtot vagy magvakat, de akár üresen is hagyhatjuk. 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sül.

Nemcsak Anyukám aratott sikert mindenhol ezzel a pogácsával, hanem most már én is, és ha megsütitek, akkor Ti is! :) Próbáljátok ki, ha vendégeket vártok, vagy ha igazán finom pogácsát ennétek.

Sütésre fel!