"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Gombapaprikás

Egy újabb klasszikus: egyszerű, olcsó és finom

2017. március 16. - Eddi konyhája

17351201_1468065479871257_83393113_n.jpg

A gomba nem tartozik a kedvenc ételeim közé, sőt, mondhatnám, hogy ha egy mód van rá, inkább egyáltalán nem eszem. Ha viszont a férjem kedvéért gombapaprikást csinálok, kivételt teszek. Egyszerűen elkészíthető, olcsó és ízletes étel. Minél többféle gomba van benne, annál finomabb. De nekem többnyire akkor jut eszembe gombapaprikást csinálni, amikor friss gomba nincs itthon.

Mindig van viszont szárított vargánya, mert sokféle ételt, elsősorban pörkölteket, ragukat, leveseket lehet ízesíteni vele. Nem tudok betelni az illatával, és elképesztően finom alapanyag.

Üveges csiperke gomba is szokott itthon lenni, pont az ilyen hirtelen jött ötletekhez jó. Tudom, elég silány alapanyag, nem is lehet a friss, illatos gombákhoz hasonlítani, de mint írtam, ha nincs más választás, akkor be kell érni ezzel. Fűszerekkel és a vargányával együtt egy nagyon finom gombapaprikást lehet főzni belőle. Természetesen, ha tehetjük, cseréljük le ezt a hozzávalót friss gombákra.

Hozzávalók (3-4 személyre):

- 1 üveg szeletelt csiperke gomba

- egy marék szárított vargánya

- 1 nagy fej vöröshagyma (vagy két kicsi)

- 1 kisebb méretű paprika

- étolaj

- 200 ml tejszín

- só, bors (ízlés szerint)

- 1-2 ek pirospaprika

- 1 tk majoránna

- 1 tk tárkony

- 2 tk petrezselyemzöld

17321413_1468065499871255_1771982899_n.jpg

Elkészítés:

Forraljunk egy kevés vizet, és áztassuk be a vargányát.

20161001_112407_2_1.jpg

Vágjuk apróra a hagymát és a paprikát, majd kevés olajon kezdjük el dinsztelni. Ha megpuhultak, vegyük le a tűzről, szórjunk hozzá pirospaprikát, keverjük meg a zsiradékban, majd öntsük fel egy kevés vízzel, és tegyük vissza a tűzre rottyanni egyet. A pirospaprika csak zsírban adja ki igazán az ízét, de nagyon könnyen megég, és ez esetben megkeseredik. Ezért kell így csinálni.

17274919_1468065449871260_2075264669_n.jpg17321334_1468065473204591_1027631124_n.jpg

Én a gombát külön serpenyőben szoktam pirítani, de lehet a hagymákhoz is adni a pirospaprika előtt.

Egy serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat. Én nem szoktam megsózni, mert a gomba nagy része víz. Ha megsózzuk, kiengedi a vizet, és gumiszerű lesz. A vargányát szedjünk ki a vízből, vágjuk apróra, és a levét öntsük a pörköltalaphoz. Az üveges gombáról öntsük le a vizet, arra nem lesz szükség, és a gombát kezdjük el pirítani a vargányával és a fűszerekkel együtt.

17351364_1468065453204593_369247598_n.jpg

A pirított gombát öntsük a pörköltalaphoz, főzzük tovább együtt. Öntsük hozzá a főzőtejszínt, és forraljuk fel. Ha a tejszín nem sűríti be eléggé, akkor kevés liszttel vagy kukoricakeményítővel érhetjük el a megfelelő állagot. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, fűszerezzük még ízlés szerint.

Köretnek legjobb választás a nokedli, de remekül illik hozzá a főtt tészta is.

17311721_1468065503204588_1833988919_o.jpg

Próbáljátok ki, mert tényleg finom!

Főzésre fel!