"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Ciabatta

Ehhez az isteni olasz kenyérféléhez nem kell péknek lenned

2017. március 15. - Eddi konyhája

17327951_1468176266526845_1425446227_n.jpg

A ciabatta egy csodás, olasz kenyérféle, amit nagyon könnyen el lehet készíteni, alig kell hozzá alapanyag, olcsó és finom is. Naná, hogy ki kell próbálnotok!

Hozzávalók:

- 400 g simaliszt

- 1-2 tk só (ízlés szerint)

- 275 ml meleg víz

- 1 zacskó porélesztő

- 1 tk cukor

- kukoricaliszt

- étolaj

Elkészítés:

A cukros meleg vízben oldjuk fel az élesztőt, és adjuk a sóval elkevert liszthez. Nagyjából keverjük össze, és hagyjuk 10 percet állni. Csak ezután kezdjük el dagasztani. Kézzel is könnyen dagasztható, de a tészta ragacsossága miatt praktikusabb gépben. Még véletlenül se adjunk hozzá plusz lisztet, ennek a tésztának kissé ragacsosnak kell lennie!

Kenjünk ki egy tálat étolajjal, és ebbe tegyük a tésztát, a tetejét is olajozzuk be, majd fedjük le folpackkal.

17357152_1468176376526834_732677022_o.jpg17360693_1468176379860167_351985834_n.jpg

Legalább 1 órán át hagyjuk kelni, és a sütés előtt legalább 20 perccel melegítsük elő a sütőt 250 fokra.

17321473_1468179959859809_323927246_n.jpg

Egy tepsit szórjunk meg kukoricaliszttel, a munkalapot sima liszttel. Borítsuk a megkelt tésztát a lisztes munkalapra, de ne kezdjük el gyúrni, csak vágjuk ketté, és lisztes kézzel formázzunk hengert belőlük, és csavarjuk meg. Tegyük a kukoricalisztes tepsire őket, és a tetejüket is szórjuk meg kukoricaliszttel. De ha mondjuk zsömléket szeretnénk, akkor értelemszerűen vágjuk kisebb darabokra.25 perc alatt készre sül.

17360920_1468179953193143_1316998112_n.jpg

Kívül ropogós, belül puha, lyukacsos kenyeret kapunk. Igazi rusztikus, olasz péksütemény, nagyon finom, próbáljátok ki!

17328255_1468176279860177_32455810_n.jpg

Sütésre fel!