"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Diétás pizza

Nem egy szokványos recept, de a diétázók örülni fognak

2017. március 01. - Eddi konyhája

17035854_1453469147997557_468173447_o.jpg

Nem akarok teljesen elvetemültté válni csak azért, mert diétázom. Például elvi kérdés nálam, hogy ilyenkor nem használok édesítőszert, mert a cél nem az, hogy fenntartsam az édes ízek utáni vágyam, hanem hogy leküzdjem. Ugyanígy vagyok a pizzával. A pizza az pizza. Aki diétázik, ne egyen. Ha mégis, viselje a következményeket. :) Ez a diétás pizza csak egy alternatíva arra az esetre, ha rossz érzésünk van a fehér lisztes kelt tésztát magunkba tömni, de nem tudunk lemondani az illúzióról.

Tudom, durvának tűnhet, hogy a tésztába túró kell, de egyáltalán nem lesz túrós jellege, sem ízében, sem állagában. A pizzafeltét természetesen szabadon válaszható, de azt tartsuk szem előtt, hogy ha már majomkodunk a tésztával, akkor ne pakoljunk rá mindent, főleg zsíros sajtot ne! A mozzarella sokkal több kalóriát tartalmaz, mint a parmezán. És mivel leszögezhetjük, hogy a normál pizza élmény már eleve elveszett a tésztánál, a sajton már nem múlik semmi. Egy tényleg nagyon finom, mediterrán ízvilálágú ételt kapunk, ami nagyon egészséges, és bűntudatunk sem lesz miatta.

Hozzávalók (kb. 20-25 cm):

- 250 g zsírszegény túró

- 1 db  tojás

- 60 g zabpehelyliszt

- 1 evőkanál olaj

- 50 g kefír

- fél tasak sütőpor

- só (ízlés szerint)

- zöldfűszerek (elhagyható)

- paradicsommártás, bazsalikomlevelek és parmezán a tetejére

Elkészítés:

Az alapanyagokat egyszerűen keverjük össze.

16933954_1446803708664101_1620182310_n.jpg

Elég lágy lesz az állaga, de sülés közben meg fog szilárdulni. Terítsük el sütőpapíros lemezen kör alakban, hogy kb. 20-25 cm-es pizzát kapjunk.

16931156_1446803688664103_1700223350_o.jpg

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyük be sülni a tésztát. A feltétet csak akkor tegyük rá, ha már valamennyire megszilárdult a tészta, ez nekem kb. 30 perc volt, ez függ a sütőtől. Ha túl lágynak találjuk a tésztát, akkor süssük még. Ha rátettük a feltétet, süssük tovább addig, amíg szépen meg nem pirul a sajt, ez kb. 10-15 perc. Elrontani nem lehet, de mivel a sütők eltérnek egymástól, érdemes ránézni időnként, miközben sül, és akkor nem lehet baj.

17016407_1453469151330890_865951014_o.jpg

Magas fehérjetartalom és lassan felszívódó szénhidrát, kevés zsír és kevés kalória. Nekünk, diétázóknak ez az öröm jut. :)

Próbáljátok ki! Sütésre fel! :)