"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Képviselőfánk

Klasszikus édesség, amit elkészíteni sem nehéz

2017. február 26. - Eddi konyhája

16930744_1446803621997443_292243014_o.jpg

Én persze diétázom, de a férjem kedvéért azért muszáj néha sütnöm, arról nem beszélve, hogy a sütés nálam terápia és kikapcsolódás. :) Most egy képviselőfánk receptet osztok meg veletek, ami egy nagyon finom, látványos édesség, és pofonegyszerű elkészíteni otthon.

Égetett tésztát eddig nem mertem csinálni, mert féltem, az én sütőm nem alkalmas erre, nem légkeveréses, profi sütő, hanem a legegyszerűbb, legolcsóbb gázsütő, amiben még lámpa sincs. :) Erre mondta egy ismerősöm, hogy még nem is látott olyan sütőt, amiben nincs lámpa. Nos, rossz lehet neki. :)))

Úgy döntöttem, belevágok, lesz, ami lesz. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel sok munkát, vagy különösebb odafigyelést, ez a süti tényleg a sütőn múlik. Az égetett tésztának meg kell emelkednie a sütőben, hogy kívül ropogós, belül üreges legyen, hogy meg lehessen tölteni. Ehhez az kell, hogy jól zárjon a sütő ajtaja, és ne nyitogassuk, miközben sül a fánk, különben összeesik.

Hozzávalók:

- 200 g liszt

- 200 g vaj

- 250 ml víz

- 1 tk cukor

- 1 tk só

- 5 db tojás

- 2 csomag vaníliapuding és tejszínhab a töltéshez

Elkészítés:

Olvasszuk fel a vajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a vizet, sót, cukrot és lisztet. Folyamatosan kevergessük közepes lángon, amíg egy kis labda alakul ki a tésztából, és elválik az edény falától. Ez maximum pár perc alatt meg is történik. Tegyük félre, hogy kihűljön, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Ehhez én gépi habverőt használtam.  Sűrű, fényes és teljesen csomómentes tésztát kell kapnunk.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (aki teheti, állítsa légkeverésesre). Töltsük a tésztát habzsákba, és nyomjunk sütőpapíros tepsire kis halmokat belőle. Én jobban szeretem az apró fánkokat, ezért nagyobb dió nagyságúakat formáztam, de természetesen lehet nagyobbakat is. A lényeg, hogy mivel meg fog nőni a térfogatuk sütés közben, hagyjunk elegendő helyet a fánkok között. A csúcsos tetejüket vizes ujjal le lehet nyomkodni.

16880676_1446803651997440_1147879283_o.jpg

Amint betettük a sütőbe, ne nyitogassuk az ajtót az első 15 percben, mert összeeshet, ezután vegyük le a hőfokot 150 fokra, és még 15-20 percet süssük. Ha a tészta elkezd barnulni, kapcsoljuk le a sütőt, és azonnal vágjuk fel a kész fánkokat, mert a benne lévő gőzt ki kell engedni, máskülönben összesesik a tészta.

Miközben sülnek a fánkok, készítsük el a krémet. Természetesen klasszikus vaníliakrémet is készíthetünk tojássárgájából, vaníliából, lisztből, cukorból és tejből. De én maradtam a sima vanília pudingnál. Miközben hűl, keverhetünk hozzá egy kis kocka teavajat, mert kellemesebb lesz a krém íze és állaga. Amikor kihűlt, habverővel lazítsuk fel, majd töltsük nyomózsákba. Tegyük ugyanezt a felvert tejszínnel. A kihűlt fánkokat vágjuk ketté, és töltsük meg a pudinggal, majd a tejszínhabbal.

A tetejüket szórjuk meg porcukorral, úgy még szebbek és finomabbak lesznek! :) A képen látható mennyiség fél adagnak felel meg. Elsőre csak ennyivel mertem próbálkozni. ;)

Gyürkőzzetek neki Ti is, ha igazán egyszerű és finom édességre vágyok! Sokkal finomabb lesz a végeredmény, mint amit a legtöbb cukrászdában lehet kapni.

Sütésre fel!