"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Focaccia

Könnyen, gyorsan, olcsón - így süss olasz lepénykenyeret otthon!

2017. február 04. - Eddi konyhája

16491522_1428652200479252_1592041228_o.jpg

A focaccia egy olasz kenyérféle, amit sokféle fűszerrel, hozzávalóval lehet izgalmassá tenni. Alapja egy sima élesztős tészta, amit az ujjainkkal laposra nyomkodva kell formázni, majd megsütni. Ez a kenyér leginkább frissen finom, de még másnap is puha. Bár én a diétám miatt most nem ehetek belőle, így is hamar el fog fogyni. :)

Most fokhagymával és rozmaringgal ízesítettem, de tehetünk hozzá bármilyen zöldfűszert, aszalt paradicsomot és olívabogyót is.

Hozzávalók:

- 450 g kenyérliszt

- 2,5 dl langyos víz

- 1 zacskó porélesztő

- 1 tk cukor

- 1 tk só (ízlés szerint)

- 3 ek olívaolaj (étolajjal nem lesz az igazi)

- a tetejére rozmaring, fokhagyma és olívaolaj

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel a cukros vízben, és mérjük ki a többi hozzávalót.

16507022_1428652220479250_597803817_n.jpg

Ezután dagasszuk be a tésztát. Ez egy viszonylag sűrűbb, keményebb tészta lesz, így beletelik pár percbe, amíg ruganyos lesz. Legalább 1 órán át kell keleszteni, de jót tesz neki, ha még tovább hagyjuk kelni.

16523523_1428652087145930_1764920084_o.jpg

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztát egyben, vagy több részre osztva is megsüthetjük. Én most kétfelé vettem, átgyúrtam, és két ovális kenyeret formáztam belőlük. A focaccia egy laposkenyér, ezért nyújtsuk ki laposra, mert sülés közben úgyis meg fog emelkedni. Olívaolajban keverjünk el egy-két gerezd reszelt fokhagymát, majd a kezünkkel kenjük meg vele a kenyeret úgy, hogy az ujjainkkal kis bemélyedéseket csinálunk a felszínén, majd szórjuk meg rozmaringgal.

16468652_1428652097145929_1535137167_n.jpg

16491568_1428652127145926_1217252115_o.jpg

Hagyjuk újra megkelni a tésztát, ez kb. 20-30 perc, ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kenyér sütőtől függően 20 perc alatt megsül, ha szép barna a teteje, akkor biztosan kész.

16523546_1428652183812587_609723941_o.jpg

Nagyon finom kenyér, amit felhasználhatunk szendvicsek készítéséhez, de kis darabokra vágva mártogathatjuk olívaolajba vagy szószokba. Könnyen elkészíthető, próbáljátok ki!

Sütésre fel!